COMENTARIU Lelia Munteanu. Antibibiştii se bucură prea devreme: Epoca Netanyahu nu s-a sfârşit

706 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu. Antibibiştii se bucură prea devreme: Epoca Netanyahu nu s-a sfârşit

COMENTARIU Lelia Munteanu. Antibibiştii se bucură prea devreme: Epoca Netanyahu nu s-a sfârşit

Mâine la miezul nopţii expiră mandatul de formare a guvernului încredinţat de preşedintele Reuven Rivlin liderului opoziţiei, Yair Lapid, al cărui partid, Yesh Atid, s-a clasat pe locul doi la alegerile din 23 martie (cu 17 locuri în Parlament, faţă de 30 ale Likud-ul lui Bibi).

Negocierile în aşa-numitul Bloc al Schimbării din Knesset îngheţaseră în perioada conflictului armat cu Gaza.

Ieri, Naftali Bennett (pe care cele doar şase voturi obţinute de alinaţa sa la alegeri l-au plasat în postura de a face jocurile) a anunţat, în sfârşit, că intră la guvernare cu antibibiştii.

La un sfert de oră după declaraţia lui Bennett a apărut şi Bibi. Palid, a început prin a-şi sulfa nasul, după care a rostit obişnuitul speech: dacă se va forma un guvern Bennett-Lapid, va fi vai şi amar de Israel, pradă uşoară în faţa Iranului şi a Hamas. (Locuinţele lui Bennett şi a doamnei Ayelet Shaked, co-lideri ai Noii Drepte, sunt asaltate de manifestanţi probibişti, fapt pentru care amândorura li s-a dublat sistemul de protecţie).

Dacă Yair Lapid nu va reuşi să formeze o coaliţie majoritară în Knesset (61 din cei 120 de parlamentari), preşedintele Rivlin va întoarce mandatul în Parlament, predându-l oricui care timp de 21 de zile va izbuti să obţină majoirtatea. Inclusiv lui Netanyahu.

În cazul în care şi această variantă cade, Knessetul se dizolvă şi urmează alte alegeri, al cincelea rând.

Majoritatea zdrobitoare a comentatorilor politici anunţă sfârşitul Epocii Netanyahu. Cred că se grăbesc. Astăzi miza lui Bibi nu e doar una politică. Îşi joacă libertatea şi cred cu tărie că geniul său politic va găsi soluţia să se salveze. Noi alegeri în toamnă e una care îl avantajează şi îi oferă timp.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici