Grevă la Complexul Energetic Oltenia/ UPDATE Ministerul energiei: Situaţia sistemului energetic naţional este stabilă

Peste 2.000 de angajaţi de la carierele din cadrul Complexului Energetic Oltenia au întrerupt lucrul, luni dimineaţă, cerând majorarea salariilor, vouchere de vacanţă şi reducerea vârstei de pensionare. Reprezentanţii companiei au început discuţiile cu sindicatele, la sediul Ministerului Energiei.

454 afișări
Imaginea articolului Grevă la Complexul Energetic Oltenia/ UPDATE Ministerul energiei: Situaţia sistemului energetic naţional este stabilă

Proteste extinse la toate carierele Complexului Energetic Oltenia

Situaţia sistemului energetic naţional este stabilă, dar se consumă resurse care erau alocate pentru situaţii deosebite, în condiţiile grevei de la Complexul Energetic Oltenia, a declarat luni Doru Vişan, secretar de stat în Ministerul Energiei.

„Avem cu ce echilibra sistemul”, a precizat secretarul de stat. El a precizat că greva, care este „în afara cadrului legal”, a determinat producătorii să apeleze la resurse care erau destinate eventualelor situaţii deosebite.

Conform Transelectrica, la ora transmiterii ştirii hidrocarburile asigurau 24,067% din energia produsă luni în România, cărbunele 23,81%, energia eoliană 16,72%, sectorul nuclear 16,04%, iar hidrocentralele 15,39%.

Consumul era la ora 12:11 de 8.913 MW, producţia 8.204 MW, cu un import de 675 MW.


După ce sute de salariaţi de la Roşiuţa, Jilţ Nord şi Jilţ Sud au început vineri protestele, şi angajaţii de la celelalte cariere din cadrul Complexului Energetic Oltenia au întrerupt lucrul, luni, cu aceeaşi nemulţumire legată de majorarea salariilor.

Din acest motiv, întâlnirea dintre conducerea societăţii şi sindicalişti, stabilită la sediul Ministerului Energiei, luni, la ora 15.00, a început mai devreme, la ora 8.30.

”Suntem în negociere la minister. Sunt mii de persoane care protestează, toată activitatea minieră este oprită”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Gabriel Căldăruşe, preşedintele Sindicatului Mine-Energie Oltenia.

Şi membrii Sindicatului Işalniţa, din Dolj, aparţinând Complexului Energetic Oltenia, au decis să se alăture colegilor din judeţul Gorj.

”Toate carierele miniere au oprit lucrul. Stimaţi colegi din Termocentrala Işalniţa, credem că este momentul să tragem şi noi un semnal de alarmă. Astăzi, când factorii de decizie sunt în şedinţă şi ne hotărăsc soarta, dacă încearcă să vină cu scuze sau alte mijloace de manipulare, nu mai trebuie să aşteptăm nicio secundă şi ar trebui să ieşim şi noi să tragem un semnal de unitate faţă de colegii noştri, minerii. Astăzi după-amiază sau cel târziu mâine colegii noştri din celelalte termocentrale cu care am luat legătura o să iasă la poarta fiecărei termocentrale fără să oprească lucrul să se solidarizeze colegilor mineri”, au precizat reprezentanţii Sindicatului Solidaritatea, pe pagina de Facebook.

Protestele au început vineri, după ce administraţia ar fi propus un buget de venituri şi cheltuieli fără majorări salariale şi fără vouchere de vacanţă pentru cei aproximativ 13.000 de angajaţi.

"Având în vedere posibilitatea producerii unor consecinţe deosebit de grave asupra funcţionării Sistemului Energetic Naţional, precum şi pentru desfăşurarea cu rezultate optime a întâlnirii stabilite, este necesară reluarea imediată a activităţii de producţie. Conducerea societăţii îşi manifestă totală disponibilitate pentru continuarea dialogului cu partenerii sociali în vederea soluţionării problemelor apărute", se precizează într-un comunicat de presă al CEO, remis MEDIAFAX.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici