Guvernul anunţă controale la Complexul Energetic Oltenia/ Dăncilă solicită informaţii de la SRI şi reproşează că i s-a adus la cunoştinţă cu întârziere

Premierul Viorica Dăncilă a dispus, joi, un control la Complexul Energetic Oltenia pentru a verifica respectarea prevederilor legale privind regulile de guvernanţă corporativă, modului de stabilire şi acordare a drepturilor de natură salarială pentru personalul societăţii, anunţă Guvernul.

2800 afișări
Imaginea articolului Guvernul anunţă controale la Complexul Energetic Oltenia/ Dăncilă solicită informaţii de la SRI şi reproşează că i s-a adus la cunoştinţă cu întârziere

Guvernul anunţă controale la Complexul Energetic Oltenia/ Dăncilă, critici la adresa ministrului ALDE: Mi s-a adus la cunoştinţă cu întârziere

UPDATE 13.10 Dăncilă: Nimeni se poate juca cu independenţa energetică. Mi s-a adus la cunoştinţă cu întârziere

Premierul Viorica Dăncilă a reproşat joi întârzierea cu care a fost informată legat de situaţia de la Complexul Energetic Oltenia, spunând că aşteaptă o analiză şi nimeni nu se poate juca cu independenţa energetică a ţării.

"Mi s-a adus la cunoştinţă ieri cu nepermisă şi suspectă întârziere situaţia de la Complexul Energetic Oltenia. Am analizat ce măsuri pot fi luate. Ne preocupă situaţia de la complex şi funcţionarea sistemului energetic. Am dispus următoarele măsuri: să fie prezentată de urgentă situaţie a stocurilor de cărbune comparativ cu anul trecut. O analiză detaliată a situaţiei minerilor, a veniturile şi a condiţiilor de lucru", a declarat Viorica Dăncilă, la începutul şedinţei de Guvern de joi.

Corpul de Control al premierului s-a deplasat joi la Complexul Energetic Oltenia.

"Corpul de control o să înceapă în această dimineaţă un control. Am solicitat ministrului Energiei să meargă la Târgu Jiu astăzi să discute cu oamenii şi să găsească soluţii. Am solicitat în această dimineaţă tuturor structurilor de siguranţă naţională informaţii legate de această situaţie extrem de gravă şi verificarea celor apărute în spaţiul public privind achiziţiile de energie la preţuri mari (...)Nimeni, absolut nimeni nu se poate juca cu independenţa enegetică a ţării", a mai spus premierul.

Ministrul Energiei Anton Anton şi seretarul de stat Doru Vişan s-au întâlnit, joi, la sediul Prefecturii din Târgu Jiu cu minerii grevişti de la Complexul Energetic Oltenia, după reluarea grevei.

Greva a agravat situaţia sistemului energetic naţional, în condiţiile în care CE Oltenia asigură în jur de o treime din necesarul de energie al România. În contextul în care minerii sunt în grevă de aproape o săptămână, stocurile de cărbune ale companiei s-au diminuat, unul din generatoare fiind oprit joi dimineaţă. România a important joi circa 1500 de MW de electricitate.

„Din dispoziţia doamnei Viorica Dăncilă, prim-ministrul Guvernului României, începând cu data de 17.01.2019, Corpul de control al primului-ministru a declanşat un control la societatea Complexul Energetic Oltenia - S.A.. Obiectivele controlului constau în verificarea respectării prevederilor legale privind regulile de guvernanţă corporativă, modului de stabilire şi acordare a drepturilor de natură salarială pentru personalul societăţii Complexul Energetic Oltenia - S.A., respectarea normelor de sănătate şi securitate în muncă la nivelul acestei entităţi, exploatarea resurselor minerale şi constituirea stocurilor, realizarea programelor anuale de investiţii şi dezvoltare”, a transmis Guvernul, într-un comunicat de presă remis, joi, MEDIAFAX.

Potrivit sursei citate, corpul de control al premierului a mai efectuat acţiuni de control ce au vizat alte obiective, precum:

„- încheierea de către societatea Complexul Energetic Oltenia S.A. a unui contract de transfer al activului Unităţii Miniere de Carieră Berbeşti către societatea Centrala Electrică de Termoficare Govora S.A. Râmnicu Vâlcea;

- preluarea de către societatea Electrocentrale Grup S.A. a datoriei societăţii Termoelectrica S.A. faţă de societatea Complex Energetic Oltenia S.A;

- respectarea de către societatea Complex Energetic Oltenia S.A. a prevederilor legale cu privire la angajarea şi plata cheltuielilor de sponsorizare şi a altor cheltuieli de finanţare a unor activităţi sportive”.

Dintre acestea, anul trecut au fost finalizate două acţiuni de control ce au vizat primele două obiective enunţate mai sus, iar concluziile rezultate au fost comunicate instituţiilor abilitate. De asemenea, au fost sesizate organele de urmărire penală pentru verificări şi măsuri potrivit competenţelor, a mai transmis Executivul.

Ministrul Energiei Anton Anton şi seretarul de stat Doru Vişan s-au întâlnit, joi, la sediul Prefecturii din Târgu Jiu cu minerii grevişti de la Complexul Energetic Oltenia, după reluarea grevei.

Greva a agravat situaţia sistemului energetic naţional, în condiţiile în care CE Oltenia asigură în jur de o treime din necesarul de energie al România. În contextul în care minerii sunt în grevă de aproape o săptămână, stocurile de cărbune ale companiei s-au diminuat, unul din generatoare fiind oprit joi dimineaţă. România a important joi circa 1500 de MW de electricitate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici