Linişte în Parlament. Interzis la bannere sau pancarte, iar cei care perturbă activităţile parlamentare vor fi sancţionaţi

Plenul Camerei Deputaţilor a votat, miercuri, cu 166 voturi pentru, 100 împotriva şi o abţinere, proiectul care modifică Regulamentul Camerei, iniţiat de Eugen Nicolicea. Iniţiativa prevede sancţionarea deputaţilor care perturbă activităţile parlamentare, insultă sau calomniază.

817 afișări
Imaginea articolului Linişte în Parlament. Interzis la bannere sau pancarte, iar cei care perturbă activităţile parlamentare vor fi sancţionaţi

Linişte în Parlament. Interzis la bannere sau pancarte, iar cei care perturbă activităţile parlamentare vor fi sancţionaţi

Potrivit modificărilor aduse Regulamentului, parlamentarii nu au voie să folosească pancarte sau bannere.

„În dezbaterile parlamentare, deputaţii nu adoptă comportamente şi limbaje denigratoare, rasiste sau xenofobe şi nici nu desfăşoară pancarte sau bannere”, arată proiectul de lege.

Iniţiatorul propune modificarea regulamentului, astfel încât deputaţii care tulbură dezbaterile din plenul Camerei Deputaţilor să fie atenţionaţi, daţi afară din sala de plen sau sancţionaţi pentru că deranjează şedinţa prin comportamentul sau vocabularul acestora.

TITLURILE ZILEI

"Este interzisă perturbarea activităţii parlamentare, proferarea de insulte sau calomii atât de la tribuna Camerei, cât şi din sala de şedinţe a plenului, a comisiilor sau a celorlalte organisme de lucru ale Parlamentului", se arată în articolul 153 al proiectului de lege.

Articolul 154 va fi modificat astfel: "Preşedintele de şedinţă cheamă la ordine deputatul/deputaţii care tulbură dezbaterile sau creează dezordine. În cazul în care, după chemarea la ordine, deputatul/deputaţii continuă să se abată de la regulament sau împiedicăîn orice mod desfăşurarea normală a lucrărilorm preşedintele de şedinţă retrage cuvântul, iar dacă acesta/aceştia persistă, dispune eliminarea din sală."

O altă prevedere adusă articolului 154 arată: "În cazul în care tulburarea persistă şi se produce o perturbare a activităţii parlamentare, iar acesta compromite continuarea dezbaterilor, preşedintele de şedinţă, în vederea restabilirii ordinii, suspendăşedinţa pentru o perioadă de timp determinată sau o închide. Aceasta se reia la convocarea preşedintelui de şedinţă."

Camera Deputaţilor a fost prima cameră sesizată, proiectul urmând să fie dezbătut şi votat în Senat.

Propunerea vine ca urmare a scandalurilor din ultima vreme înregistrate în Parlament. Săptămâna trecută, mai mulţi protestatari au intrat, cu ajutorul unor invitaţii din partea USR. Imediat după ce au făcut accesul la Palatul Parlamentului, aceştia nu s-au dus la nivelul 1M, unde este grupul parlamentar al USR, ci au rămas la nivelul P1, unde au protestat, în timp ce premierul Viorica Dăncilă susţinea un discurs în plenul reunit despre preluarea preşedinţiei Consiliului UE de către România din ianuarie 2019.

Ulterior, conducerea Camerei Deputaţilor a decis că USR nu mai are voie să aibă invitaţi în Parlament, pe perioada acestei sesiuni.

Totodată, în această sesiune parlamentară au fost înregistrate mai multe scene tensionate şi chiar proteste, în principal a celor de la USR. Aleşii Puterii au criticat acţiunile şi nu o dată s-a ajuns la jigniri între parlamentarii din arcul guvernamental şi din Opoziţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici