Ministerul Sănătăţii: 70 de spitale vor fi incluse în Planul Naţional de supraveghere a infecţiilor nosocomiale

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Victor Strâmbu, a declarat, luni, că 70 de spitale vor fi evaluate în cadrul acţiunilor din Planul naţional de supraveghere şi control al infecţiilor nosocomiale.

2341 afișări
Imaginea articolului Ministerul Sănătăţii: 70 de spitale vor fi incluse în Planul Naţional de supraveghere a infecţiilor nosocomiale

Ministerul Sănătăţii: 70 de spitale vor fi incluse în Planul Naţional de supraveghere a infecţiilor nosocomiale (Imagine: Arhiva Foto Mediafax / Shutterstock)

Planul naţional de supraveghere şi control al infecţiilor nosocomiale şi monitorizare a utilizării antibioticelor şi a antibiotico-rezistenţei va începe imediat şi presupune într-o primă etapă evaluarea spitalelor, a spus, într-o conferinţă de presă, secretarul de stat Strâmbu.

"S-a constituit un grup tehnic de lucru, alcătuit din câteva persoane cu diverse specialităţi, microbiologie, epidemiologie, boli infecţioase, sănătate publică şi colegii din Ministerul Sănătăţii, care au adoptat direcţii de acţiune în perioada următoare" a declarat prof. dr. Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie.

Grupul tehnic de lucru a elaborat un document programatic privind principalele direcţii de acţiune care trebuie urmate în perioada următoare în cele mai importante spitale din ţară, unităţi unde pot apărea mai frecvent infecţii nosocomiale şi unde se înregistrază cele mai mari consumuri de antibiotice.

Ministerul Sănătăţii doreşte ca în primul an, 70 de spitale să facă parte din acest program, iar în decurs de cinci ani toate spitalele din România să aibă bine pus la punct un sistem de prevenire şi control al infecţiilor nosocomiale.

"În decurs de un an de zile, ne dorim, să punem bazele unui sistem care să răspundă de capacitatea de diagnostic, să ameliorăm capacitatea de diagnostic, să reuşim să facem training personalului din spitale, apreciem un număr de 70 de spitale care să fie incluse în acest proiect", a mai spus Rafila.

Într-o primă etapă, se va face o evaluare a spitalelor în baza unor chestionare care vor fi analizate de specialiştii Institutului Naţional de Sănătate Publică, "Pentru a se identifica un calendar de măsuri privind resursele umane, dezvoltarea de ghiduri şi metodologii de diagnostic şi supraveghere a infecţiilor nosocomiale şi rezistenţei la antibiotice, modificări în structura organizatorică şi de personal a unităţilor sanitare şi completarea echipamentelor şi dotărilor necesare activităţii în aceste domenii“, a mai declarat secretarul de stat în MS, Victor Strâmbu.

Conform secretarului de stat, chestionarele vor ajunge în cel mult 30 de zile în spitale, iar acestea vor trebui completate în cel mult 14 zile şi transmise Direcţiei Naţională de Sănătăte Publică, pentru a fi analizate.

Unul din obiectivele Ministerului Sănătăţii este ca "Spitalele să aibă în componenţa lor structuri bine definite şi funcţionale, care să se ocupe de prevenirea şi combaterea infecţiilor nosocomiale atunci când apar, îngrijirea acestor pacienţi atunci când apar, astfel ca ei să nu devină o sursă de noi infecţii nosocomiale, în acelaşi timp să avem un alt compartiment bine definit, care să sprijine prescrierea judicioasă, buna practică a administrării de antibiotice în spital", a declarat conf. dr. Gabriel Popescu, de la Institutul Naţional de Boli Infecţioase Matei Balş.

Infecţiile nosocomiale sunt privite drept o problemă importantă de siguranţă a pacienţilor în legătură cu acordarea asistenţei medicale, iar gravitatea lor derivă din implicarea frecventă a unor germeni rezistenţi la antibiotice şi evoluţii grave ce apare de multe ori la pacienţii cu deficienţe ale apărării antiinfecţioase.

Datele arată că în Europa, în ultimii zece ani, 5,5 - 7,5% din totalul pacienţilor internaţi contractează astfel de infecţii. În România, raportările oficiale (ceea ce comunică spitalele) sunt doar de 0,2 - 0,25%, însă date mai credibile pentru ţara noastră au fost furnizate de participarea la un studiu european în anul 2012, respectiv un procent minim de 2,7%, ceea ce prin extrapolare ar reprezenta
circa 100.000 de cazuri înregistrate anual în România, a anunţat Ministerul Sănătăţii.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici