Ministerul Sănătăţii, verificat de Avocatul Poporului după protestul bolnavilor de hemofilie care nu-şi pot deconta tratamentul

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu şi efectuează investigaţii la Ministerul Sănătăţii în legătură cu situaţia Institutului Naţional de Hemofilie şi absenţa protocoalelor terapeutice în vederea prescrierii unui număr de medicamente compensate, anunţă instituţia.

179 afișări
Imaginea articolului Ministerul Sănătăţii, verificat de Avocatul Poporului după protestul bolnavilor de hemofilie care nu-şi pot deconta tratamentul

Ministerul Sănătăţii este verificat de Avocatul Poporului după protestul bolnavilor de hemofilie care nu-şi pot deconta tratamentul

Sesizarea din oficiu vizează posibila încălcare a art. 22, art. 34 şi art. 47 din Constituţia României privind dreptul la viaţă şi la integritate fizică şi psihică, dreptul la ocrotirea sănătăţii şi nivelul de trai, se arată într-un comunicat remis MEDIAFAX.

Alianţa Pacienţilor Cronici din România a sesizat, în 18 octombrie 2016, Avocatul Poporului cu o petiţie în care a arătat faptul că Ministerul Sănătăţii nu a elaborat şi nu publicat până în prezent protocoalele terapeutice în baza cărora pot fi prescrise cele 21 de medicamente incluse prin H.G. nr. 552/2016.

Pe de altă parte, Avocatul Poporului motivează controlul şi pe baza protestului ce a avut loc la Ministerul Sănătăţii în data de 19 octombrie 2016. Nemulţumirile oamenilor au fost legate de faptul că Institutul Naţional de Hemofilie nu e autorizat, astfel Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) nu va mai deconta, din decembrie, tratamentul efectuat acolo de blonavii de talasemie majoră şi hemofilie. Mai mult, autorizaţia de funcţionare din prezent ar fi una temporară, până la data de 31 decembrie. Pacienţii susţin că dacă problema institutului nu va fi rezolvată vor fi nevoiţi să se interneze la Centrul de Hematologie de la Fundeni sau să stea cu zilele pe holuri.

Avocatul Poporului precizează, însă, că Institutul Naţional de Hemofilie nu a fost şi nu este autorizat, şi nu există o autorizaţie prin care Ministerul Sănătăţii să acrediteze că acolo se pot desfăşura servicii clinice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici