Mişcare de emancipare în Iran: Sute de femei, lăsate să participe la marea finală a Ligii Campionilor Asia

Sute de femei iraniene au fost „autorizate” să participe la finala Ligii Campionilor Asia de la Teheran, potrivit agenţiei semi-oficială a Iranului Isna, citată de BBC.

1551 afișări
Imaginea articolului Mişcare de emancipare în Iran: Sute de femei, lăsate să participe la marea finală a Ligii Campionilor Asia

Această mişcare este văzută ca o posibilă încetare a excluderii femeilor de la meciurile de top, după mai mult de 35 de ani de discriminare pe criterii de sex.

Cele mai multe femei care au participat la întrecerea sportivă a bărbaţilor sunt rude ale jucătorilor sau componente ale echipelor de femei. Ele au asistat la finala pierdută de echipa locală Persepolis cu Kashima Antlers din Japonia.

De altfel, Fifa negociază cu Iranul pentru a pune capăt interdicţiei.

Luna trecută, aproximativ 100 de femei au fost lăsate să urmărească un meci amical între Iran şi Bolivia, însă restricţiile au fost repede reinstaurate.

În luna martie a acestui an, 35 de femei au fost reţinute pentru că au încercat să participe la un meci dintre Persepolis şi echipa Teheranului Esteqlal.

Preşedintele Fifa, Gianni Infantino, a participat, de asemenea, la acel meci, alături de ministrul iranian al sportului, Masoud Soltanifar.

Femeile şi fetele iraniene au fost rareori lăsate să participe la evenimentele sportive ale bărbaţilor de la Revoluţia Islamică din 1979 şi nu au putut participa la meciurile de fotbal de top din 1981.

 

 

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici