Noi cercetări arată că oamenii au ajuns în America de Nord mult mai devreme decât se credea iniţial

  • Două noi studii, publicate în revista Nature contrazic convingerile anterioare, care plasau prezenţa oamenilor în America de Nord acum 13.000 de ani.
  • Studiile se bazează pe cercetări efectuate în Peştera Chiquihuite din Zacatecas, în centrul Mexicului şi în 42 de situri arheologice din America de Nord şi Beringia.
  • Autorul principal al studiului asupra peşterii este arheologul Ciprian Ardelean, care a ajuns la concluzia că în Peştera oamenii trebuie să fi ajuns acum 27.000 de ani, ceea ce determină datarea sosirii oamenilor pe pământul american cu 30.000 de ani în urmă.
1666 afișări
Imaginea articolului Noi cercetări arată că oamenii au ajuns în America de Nord mult mai devreme decât se credea iniţial

Noi cercetări arată că oamenii au ajuns în America de Nord mult mai devreme decât se credea iniţial FOTO CNN

Cele două studii prezintă rezultatele cercetărilor efectuate în Peştera Chiquihuite din Zacatecas, în centrul Mexicului, precum şi în 42 de situri arheologice din America de Nord şi Beringia, regiune care a unit odată Rusia şi America de Nord şi care acum 11.600 de ani a fost scufundată odată cu topirea gheţarilor, conform CNN.
 
Autorii studiilor au stabilit că există dovezi ale unei prezenţe umane în America de Nord în timpul şi, eventual, înaintea ultimului maxim glaciar (care a avut loc cu 19.000 şi 26.000 de ani în urmă). În loc să urmeze ruta Beringia, care a fost probabil blocată de gheţari sau parţial scufundată sub apă, este posibil ca oamenii să fi găsit o altă cale de-a lungul Coastei Pacificului, dar cercetătorii nu au stabilit încă exact care a fost aceea.
 

Autorul principal al studiului este un român

 
Autorul principal al studiului asupra peşterii este arheologul Ciprian Ardelean, profesor la Universidad Autónoma de Zacatecas din Mexic. Intr-un strat al peşterii, Ardelean a găsit urme de pietre care datează de acum 30.000 de ani, descoperire care contrazice convingerea răspândită până de curând în rândul oamenilor de ştiinţă, potrivit căreia popularea Americii de Nord şi de Sud a avut loc în urmă cu 13.000 de ani.
 
În timpul săpăturilor extenuante şi provocatoare, care au avut loc la 50 de metri adâncime de la intrarea în peşteră, Ardelean şi colegii săi au găsit unelte de piatră modelate de oameni care au ocupat peştera pe o perioadă lungă de timp, cu mult înainte de data răspândirii oamenilor general acceptată în America. Uneltele au fost realizate din calcar, care nu se găseşte în peşteră în mod natural, ceea ce înseamnă că a venit din afara acesteia. 
 
Peştera a prezentat multe provocări pentru cercetători: peştera e situată într-o zonă izolată, afectată de războiul drogurilor şi instabilitate, accesul la peşteră este dificil, pe pante abrupte, fiind plasată la 1000 de metri deasupra celui mai apropiat sat, iar la transportul tuturor echipamentelor de cercetare au ajutat săteni locali, cu caravane de 40 de măgari şi catâri. Echipa de opt persoane a lui Ardelean a trăit în peşteră timp de şapte săptămâni, aducând toată mâncarea, apa, benzina pentru generatoare şi tot ce aveau nevoie de la începutul călătoriei. Săpăturile au durat 10 ore pe zi şi în timpul iernii pentru că furtunile fac munca imposibilă vara.  
 

Primul locuitori ai Americi ar fi fost nomazi

 
Ardelean crede că în timpul ultimului maxim glaciar în America au fost foarte puţini oameni. Primii locuitori „erau nomazi şi nu trăiau prea mult timp în acelaşi loc. Ei s-au deplasat pe trasee circulare largi, întorcându-se într-un anumit loc după ani sau chiar după generaţii”. Au revizitat Peştera Chiquihuite probabil la anumite intervale şi au rămas acolo doar câteva săptămâni, poate în timpul iernilor, înainte de a merge mai departe. El crede, de asemenea, că multe dintre aceste grupuri au dispărut şi au murit în timpul migraţiei, astfel încât moştenirea lor genetică şi culturală nu a trecut la generaţia următoare, fapt ce le face încă şi mai dificil de urmărit.
 
În ceea ce priveşte motivul pentru care în SUA nu a mai fost găsit nici un alt sit arheologic cu o vârstă echivalentă cu cea a peşterii, Ruth Gruhn, profesor emerit în la Departamentul de Antropologie al Universităţii din Alberta, a sugerat că cele mai vechi situri e posibil să se fi scufundat după creşterea nivelului mării şi că este nevoie de o cercetare mai intensă a unor situri, în special a celor neluate în seamă anterior.
 
Cel mai plauzibil este că oamenii trebuie să fi ajuns în peşteră acum 27.000 de ani, ceea ce înseamnă că în America trebuie să fi ajuns cu 30.000 de ani în urmă.
 
„Vechimea peşterii Chiquihuite schimbă cu adevărat modul în care privim dispersarea iniţială a oamenilor pe continent”, a declarat Lorena A. Becerra-Valdivia arheolog şi profesor la Universitatea Oxford şi Universitatea din New South Wales. 
 
Ardelean consideră că descoperirile lor vor fi considerate controversate, având în vedere că „preistoria americană este foarte reticentă la provocări”. 
 
AUTOR: Emanuel Dumitru 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici