Oficial iranian: Acuzaţiile că am doborât avionul ucrainean sunt o „mare minciună”

Un purtător de cuvânt al guvernului iranian a declarat că acuzaţiile potrivit cărora Iranul a doborât cu rachete avionul ucrainean cu 176 de persoane la bord sunt o mare minciună, relatează CNN citând canalul de stat de la Teheran.

1632 afișări
Imaginea articolului Oficial iranian: Acuzaţiile că am doborât avionul ucrainean sunt o „mare minciună”

Sursă foto: Profimedia

„Nimeni nu-şi va asuma responsabilitatea pentru o asemenea mare minciună după ce se va şti că este o acuzaţie frauduloasă” a spus  Ali Rabie, purtător de cuvânt al guvernului, acuzând SUA că dezinformează în legătură cu prăbuşirea avionului.

”Este nefericit faptul că operaţiunile psihologice ale guvernului american şi ale celor care îl susţin, intenţionat sau nu, fac mai mult rău familiilor îndurerate şi îi victimizează pentru a atinge anumite scopuri propagând asemenea minciuni” a mai spus acesta.

Autorităţile iraniene au anunţat vineri că au format mai multe grupuri de experţi şi că primesc ajutorul Statelor Unite şi Canadei pentru a analiza cauzele prăbuşirii avionului companiei Ukrainian International Airlines, însă ancheta ar putea dura până la doi ani.

Şeful Aviaţiei Civile Iraniene a precizat că avionul nu a fost lovit de o rachetă şi că un incendiu ar putea fi cauza tragediei.

“12 grupuri de experţi au fost înfiinţate pentru examinarea prăbuşirii. Avionul nu a fost lovit de o rachetă. Avionul a fost în flăcări, în aer, mai mult de un minut şi jumătate. Clipurile care arată că un obiect a lovit avionul nu pot fi confirmate din punct de vedere ştiinţific. Trebuie să analizăm întâi datele cutiilor negre, iar apoi putem să comentăm. Pentru că avionul a fost grav avariat, este foarte dificil să extragem datele direct din cutiile negre. Avem nevoie de aparatură hardware şi software speciale, pe care le avem în ţară. Dacă nu vom reuşi să extragem datele, vom cere ajutor din partea altor ţări”, a declarat Ali Abedzadeh.

Iranul are acorduri cu Rusia, Ucraina, Franţa şi Canada pentru a extrage datele din cutiile negre, atunci când experţii locali nu reuşesc acest lucru.

La aceeaşi conferinţă, un alt official iranian, care este responsabil de investigaţie, a apreciat că extragerea datelor ar putea dura 1-2 luni, în timp ce investigaţia ar putea fi finalizată abia după doi ani. Totodată potrivit televiziunii de stat cutiile negre au fost deteriorate, dar informaţiile pot fi extrase.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici