Petre Daea, despre ploaia cu piatră de marţi: Sistemul antigrindină a acţionat cu 16 rachete, dar natura a fost mai puternică

Sistemul de rachetă antigrindină a acţionat marţi cu 16 rachete, dar formaţiunile noroase care au cauzat grindina se aflau la 11.000 de metri înălţime, iar rachetele sunt eficiente până la 8.000 de metri, a declarat miercuri Petre Daea, ministrul Agriculturii, la un post de televiziune.

1793 afișări
Imaginea articolului Petre Daea, despre ploaia cu piatră de marţi: Sistemul antigrindină a acţionat cu 16 rachete, dar natura a fost mai puternică

Petre Daea: Sistemul antigrindină a acţionat cu 16 rachete, natura a fost mai puternică. Foto: Hepta

Daea spune că în urrmătoarele zile specialiştii vor vedea în ce măsură sunt afectate culturile din zonele unde a căzut marţi grindina. „A fost o situaţie fără precedent, nu ne aşteptam la căderi de grindină înainte de 1 mai. Sistemulele antigrindină au fost activate din 15 aprilie. Sistemul este bun, a protejat până acum, dar natura a fost mai puternică”, a spus ministrul.

Petre Daea a refuzat să comenteze afirmaţiile ministrului Mediului Graţiela Gavrilescu, care a solicitat pe Facebook demiterea celor care nu au intervenit cu sistemele antigrindină la timp.

„În zona Dealu Mare, grindina a făcut prăpăd. Plantaţii întregi de viţă-de-vie şi culturile agricole au fost afectate iremediabil pe suprafeţe mari. Ploaia torenţială şi grindina au blocat traficul rutier şi şuvoaiele de apă au pătruns în curţi şi case...DE CE NU S-A INTERVENIT, EFICIENT, CU RACHETE ANTIGRINDINĂ? M-am informat si avertizarea meteo, cod portocaliu, a fost data din timp, de către ANM. CER PUBLIC DEMITEREA IMEDIATĂ a celor care nu şi-au respectat atribuţiile de serviciu!”, a postat Graţiela Gavrilescu.

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, marţi, o atenţionare now-casting cod portocaliu de ploi pentru judeţele Prahova, Dâmboviţa şi Ilfov, valabilă în cursul după-amiezii.

Meteorologii au averizat că se va înregistra grindină de dimensiuni medii şi posibil mari, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie, averse torenţiale ce vor cumula 30-35 l/mp.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici