PROTEST: Elevii din Constanţa cer reduceri pentru transport

Zeci de elevi din Constanţa au protestat, joi, timp de o oră, cerând consilierilor judeţeni acordarea reducerilor de 50 la sută la transportul judeţean pentru elevi şi studenţi. Reprezentanţii Consiliului Judeţean Constanţa spun că situaţia ar putea fi rezolvată în aproximativ două luni.

233 afișări
Imaginea articolului PROTEST: Elevii din Constanţa cer reduceri pentru transport

PROTEST: Elevii din Constanţa cer reduceri pentru transport

Zeci de elevi, din mai multe unităţi de învăţământ din municipiul Constanţa, s-au adunat, joi, pe platoul din faţa Prefecturii Constanţa. Ei au purtat pancarte, pe care au scris „Legea poa’ să zică, CJC-ul nu aplică” şi „Ne cunoaştem drepturile şi luptăm pentru ele”.

„Unul din trei elevi din mediul rural au ghinionul de a trăi în sărăcie severă. Din nefericire, cei din Constanţa au şi ghinionul de a trăi într-un judeţ unde autorităţile locale nu sunt interesate de elevi şi de educaţia lor”, spun reprezentanţii protestatarilor.

Potrivit reprezentanţilor Asociaţiei Elevilor din Constanţa, organizatori ai protestului, elevii solicită adoptarea de îndată a unei hotărâri de consiliu judeţean pentru acordarea reducerilor elevilor la transportul judeţean.

Elevii îl acuză pe preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Marius-Horia Ţuţuianu, că refuză sa acorde tarif redus cu 50 la sută la transportul judeţean pentru elevi, aşa cum prevede legea.

„Conform Legii Educaţiei Naţionale, elevii din învăţământul de stat beneficiază de tarif redus cu 50 la sută, respectiv 100 la sută pentru elevii orfani, la transportul judeţean. Responsabilitatea pentru asigurarea subvenţiilor aferente acordării reducerilor de către transportatori cade în sarcina Consiliului Judeţean (…)Am iniţiat aceste demersuri pentru a veni în sprijinul elevilor şi a-i ajuta să ajungă la şcoală doar că din păcate Consiliul Judeţean Constanţa şi conducerea lui refuză în mod constant să respecte legea ignorând total drepturile elevilor şi faptul că aceştia nu pot să ajungă la şcoală”, susţine preşedintele AEC, Mihai Tănase.

Elevii îi solicită preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa să convoace de îndată o şedinţă pentru adoptarea unei hotărâri, în vederea acordării reducerilor pentru elevi şi studenţi la transportul judeţean.

Conducerea CJ Constanţa susţine, însă, că cererea AEC nu are o bază legală, dar că situaţia poate fi rezolvată în aproximativ două luni.

„Am avut ieri (miercuri - n.r.) o întâlnire cu reprezentantul Asociaţiei Elevilor, cu domnul Mihai Tănase, şi i-am explicat foarte clar, şi mi s-a părut că a înţeles, că noi trebuie să respectăm în primul rând legea. Legea 228/2018, care a apărut în cursul lunii decembrie, trebuie să aibă în spate normele de aplicare, norme care vor apărea în 60 de zile. În cuprinsul acestor norme noi vom avea pus la dispoziţie contractul cadru cu delegare de gestiune în baza căruia vom putea să facem achiziţia publică pentru transportul şi stabilirea rutelor necesare elevilor”, a explicat Mirela Matichescu, şefa de cabinet al preşedintelui Consiliului Judeţean.

Elevii constănţeni au anunţat că vor protesta din nou, vineri şi luni, între orele 13 – 14 şi ameninţă că dacă situaţia nu se rezolvă până atunci, vor solicita demisia preşedintelui CJ Constanţa şi vor intenta o plângere penală împotriva întregii conduceri a Consiliului Judeţean, pentru abuz în serviciu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici