Un copil de 11 ani din judeţul Dâmboviţa s-a spânzurat. Minorul povestea că era fanul celui mai în vogă joc

Un copil de 11 ani din judeţul Dâmboviţa s-a spânzurat luni. Poliţiştii spun că minorul obişnuia să acceseze internetul şi povestea des despre un joc virtual, fiind vorba, din primele informaţii, despre Balena Albastră. Anchetatorii au ridicat o unitate de calculator şi două telefoane mobile.

18230 afișări
Imaginea articolului Un copil de 11 ani din judeţul Dâmboviţa s-a spânzurat. Minorul povestea că era fanul celui mai în vogă joc

Un copil de 11 ani din judeţul Dâmboviţa s-a spânzurat. Minorul povestea că joacă Balena Albastră

"Poliţiştii din cadrul Postului de Poliţie Nucet au fost sesizaţi că un minor de 11 ani s-a spânzurat. În urma verificărilor efectuate, poliţiştii au stabilit că acesta obişnuia să acceseze internetul şi povestea adesea despre un joc virtual. Cadavrul a fost preluat de Serviciul Judeţean de Medicină Legală în vederea efectuării necropsiei şi stabilirii cauzei decesului", anunţă IPJ Dâmboviţa printr-un comunicat de presă.

Poliţiştii au deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă. Din primele informaţii, copilul ar fi povestit colegilor că se joacă Balena Albastră.

"Nu avem certitudinea că jocul este cauza morţii. Am ridicat o unitate de calculator şi două telefoane mobile", a declarat pentru MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al IPJ Dâmboviţa.

Bunurile ridicate urmează să fie expertizate.

"Atenţie la site-urile sau jocurile pe care le accesaţi pe internet! Există situaţii în care jocurile sau alte modalităţi de divertisment din mediul virtual au făcut victime. În cazul în care vă simţiţi timoraţi sau ameninţaţi de „prietenii” din mediul online, căutaţi sprijin la persoanele dragi sau la autorităţi. Nu ascundeţi aceste trăiri! Aveţi mereu în atenţie persoanele cu care interacţionaţi pe reţelele de socializare sau pe alte forme de comunicare pe internet (e-mail, messenger, forumuri)! De asemenea, dacă în jurul dumneavoastră observaţi persoane care şi-au schimbat comportamentul în ultima perioadă, inclusiv în mediul online, anunţaţi autorităţile", transmit poliţiştii din Dâmboviţa în comunicat.

Prima victimă din România a acestui joc a fost o tânără de 19 ani, instituţionalizată la Codlea, care ar fi primit un cod pe telefonul mobil şi locaţia unde ar fi fost în siguranţă pentru a se sinucide. Fata a anunţat imediat conducerea centrului în grija căruia era şi, ulterior, poliţia.

Jocul "Balena Albastră", al cărui final ar putea fi chiar decesul, a intrat în atenţia autorităţilor din România. După ce în alte state jocul a făcut victime, poliţiştii români au început o campanie de prevenire. Autorităţile spun că jocul nu este un fenomen în România însă campania este una de prevenire.

"Pe reţele de socializare, mai ales în ţări care folosesc limbi slavice, circulă un joc pe calculator, care are 50 de niveluri şi presupune îndeplinirea de către participant a unor sarcini pe care le primeşte de la un “custode” sau “mentor”. După intrarea în joc, mentorul distribuie participantului sarcini, iar ulterior, acesta trebuie să facă dovada că le-a îndeplinit prin trimiterea de fotografii sau filmuleţe. Sarcinile, trasate pe parcursul a 50 de zile, se referă la automutilare, ascultarea unor melodii cu mesaje suicidale, trezirea în mod sistematic la ora 4:20, vizionarea de filme sau videoclipuri de groază, escaladarea unor clădiri înalte, poduri, izolare de societate. Cazuistica din alte ţări ne-a indicat că acest joc nu este promovat doar pe reţele de socializare, ci şi pe forumuri private sau diferite canale pe web",explică reprezentanţii Poliţiei Române.

Potrivit sursei citate, jocul poate purta şi alte denumiri, nu doar "Balena Albastră", aşa cum a fost iniţiat, efectele lui fiind aceleşi. Jocul a apărut în Rusia, unde a făcut peste o sută de victime, extinzându-se şi în alte ţări, printre care şi Republica Moldova.

"Există ţări în care jocurile accesate în mediul virtual au făcut victime. Aveţi mereu în atenţie cu cine interacţionaţi dumneavoastră sau cei dragi, pe reţele sociale sau pe alte forme de comunicare pe internet (e-mail, messenger, forumuri)! (...) Vă recomandăm tuturor celor care sunteţi timoraţi sau ameninţaţi de „prietenii” din mediul virtual, să căutaţi sprijin la persoanele dragi sau la autorităţi. De asemenea, dacă în jurul dumneavoastră observaţi persoane care şi-au schimbat comportamentul în ultima perioadă, inclusiv în mediul online, anunţaţi autorităţile. Acordaţi-le timp celor dragi!", transmit poliţiştii.

Ministerul Educaţiei propune blocarea accesului la acest joc pe teritoriul României, urmând să discute acest subiect cu reprezentanţii Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Biserica Ortodoxă Română cere autorităţilor să ia măsuri de prevenţie.

Psihologii spun că motivele care îl duc pe copil la astfel de gesturi extreme ascund nevoia de a aparţine unui grup, simţind impulsul de a face gesturi periculoase pentru a primi admiraţie. Specialiştii susţin că perioada preadolescentină şi cea adolescentină reprezintă momentul în care copilul este tentat să participe la astfel de jocuri.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici