Verdict al Curţii Supreme a SUA. Controversa asupra piesei „Stairway To Heaven” a trupei Led Zeppelin s-a încheiat

Procesul asupra drepturilor de autor ale cântecului Stairway To Heaven al Led Zeppelin s-a încheiat, după ce Curtea Supremă din SUA a refuzat audierea cazului, relatează BBC.

4734 afișări
Imaginea articolului Verdict al Curţii Supreme a SUA. Controversa asupra piesei „Stairway To Heaven” a trupei Led Zeppelin s-a încheiat

Procesul asupra drepturilor de autor ale cântecului Stairway To Heaven al Led Zeppelin s-a încheiat

Led Zeppelin a fost reclamată în instanţă pentru drepturi de autor în 2014 de către o trupă americană numită Spirit, care susţinea că riff-ul de deschidere al piesei îi aparţinea.

Led Zeppelin a câştigat cazul în 2016, dar reclamaţii au făcut recurs în 2018.

O curte de apel a confirmat verdictul iniţial la începutul acestui an. Acum, Curtea Supremă a SUA a refuzat audierea cazului, punându-i definitiv capăt.

Stairway To Heaven apare în mod regulat pe listele cu cele mai importante cântece rock scrise vreodată, iar cazul a fost unul dintre cele mai urmărite dispute din industria muzicală.

Milioane de dolari erau în joc, melodia estimând că a câştigat 3,4 milioane de dolari în perioada celor cinci ani cât a durat procesul.

Disputa privind drepturile de autor a fost iniţiată de jurnalistul Michael Skidmore în 2014 în numele moştenirii lui Randy Wolfe, solistul Spirit, care decedase.

Avocaţii lui Wolfe au susţinut că Led Zeppelin a auzit piesa Spirit după ce cele două formaţii au cântat într-un club din Birmingham în 1970, cu un an înainte ca Stairway to Heaven să fie lansat.

În procesul iniţial, basistul Spirit, Mark Andes, a mărturisit că l-a întâlnit pe solistul vocal al Led Zeppelin, Robert Plant, la spectacol şi a jucat biliard cu el după aceea.

Plant a insistat că nu-şi aminteşte, atribuindu-şi parţial lipsa de memorie unui accident de maşină. Atât el, cât şi soţia sa au suferit răni la cap în urma accidentului, a spus el instanţei.

Chitaristul Jimmy Page a mărturisit că nu a fost conştient de melodia Spirit până când oamenii au început să posteze comparaţii online, la începutul anilor 2010.

Juriul a respins argumentul lui Page şi Plant conform căruia nu ar fi fost familiarizaţi cu Taurus, cântecul Spirit, spunând că au avut „acces” la el.

Dar juriul a găsit dovezile furnizate de muzicologi mai convingătoare. Experţii care au depus mărturii au spus că modelul muzical descendent al ambelor melodii este folosit de secole, un exemplu citat fiind „Chim Chim Cher-ee”, din musicalul Mary Poppins din 1964.

Juriul, care a concluzionat că cele două melodii „nu sunt intrinsec similare”, nu a avut voie să asculte Taurus în timpul procesului, aceasta şi alte presupuse erori ducând la apel.

În martie, Curtea de Apel a din San Francisco a confirmat verdictul iniţial, spunând că erorile nu justificau un nou proces.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici