VIDEO  Dart: nava spaţială NASA a lovit asteroidul Dimorphos

Nava spaţială a avut un impact video în direct împotriva asteroidului Dimorphos, pentru a-i devia traiectoria, ca parte a unui experiment de apărare planetară.

12497 afișări
Imaginea articolului Dart: nava spaţială NASA a lovit asteroidul Dimorphos

Dart: nava spaţială NASA a lovit asteroidul Dimorphos

„Impact!”. Nava spaţială Dart de la NASA - prescurtare de la Testul de redirecţionare a asteroidului dublu - a lovit asteroidul Dimorphos într-un videoclip live, pentru a-i devia traiectoria, ca parte a unui experiment de apărare planetară.

Testul, efectuat pentru a evalua capacitatea sistemului de a apăra planeta de asteroizii potenţial ameninţători, în cazul unui impact în atmosferă, a fost efectuat la 7 milioane de mile (9,6 milioane de kilometri) distanţă.

La ora 2.15, ora Româniai, tehnicienii NASA au strigat de bucurie, apoi au explodat în lungi aplauze, după ce sistemele informatice au certificat impactul.

IMAGINI DE LA IMPACT

Dart (a cărei cameră de bord, o part0 cheie a acestui sistem de navigaţie inteligent, l-a observat pe Dimorphos cu doar o oră înainte de impact) a lovit mica stâncă spaţială cu 14.000 mph (22.500 km/h).

Misiunea de 325 de milioane de dolari a fost prima încercare de a muta poziţia unui asteroid sau a oricărui alt obiect natural în spaţiu.

„Nu, acesta nu este intriga unui film”, a scris pe Twitter administratorul NASA, Bill Nelson. „Toţi l-am văzut în filme precum „Armagedon”, dar miza este mare în viaţa reală”, a spus el, într-un videoclip preînregistrat.

„Dinozaurii nu aveau un program spaţial care să-i ajute să ştie ce avea să se întâmple, dar noi am avut”, a spus consultantul principal al NASAm Katherine Calvin, referindu-se la extincţia în masăm veche de 66 de milioane de ani, care se presupune că a fost cauzată de un impact cu asteroizi.

„Ne angajăm într-o nouă eră, o eră în care avem capacitatea de a ne proteja de ceva precum impactul cu un asteroid periculos”, a declarat Lori Glaze, directorul diviziei de ştiinţe planetare a NASA.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici