Inteligenţa artificială salvează animalele sălbatice. Soluţia pentru criza biodiversităţii şi pentru a atenua schimbările climatice

  • Inteligenţa artificială a fost identificată ca fiind una dintre primele trei tehnologii emergente în domeniul conservării, ajutând la protejarea speciilor din întreaga lume.
  • Conservaţioniştii se îndreaptă din ce în ce mai mult către inteligenţa artificială ca soluţie tehnologică inovatoare pentru a aborda criza biodiversităţii şi pentru a atenua schimbările climatice.
978 afișări
Imaginea articolului Inteligenţa artificială salvează animalele sălbatice. Soluţia pentru criza biodiversităţii şi pentru a atenua schimbările climatice

Inteligenţa artificială salvează animalele sălbatice. Soluţia pentru criza biodiversităţii şi pentru a atenua schimbările climatice

Un raport recent realizat de Wildlabs.net a constatat că AI este una dintre cele trei tehnologii emergente de top în domeniul conservării. Raportul notează că, de la capcanele pentru camere şi imaginile prin satelit la înregistrările audio: „Inteligenţa artificială poate învăţa cum să identifice ce fotografii din mii de fotografii conţin specii rare; sau cum să identifice un apel de animal din ore de înregistrări de teren - reducând enorm munca manuală necesară pentru a colecta date vitale pentru conservare”.

Inteligenţa artificială ajută la protejarea unor specii atât de diverse precum balenele cu cocoaşă, koala şi leoparzii zăpezilor, sprijinind activitatea oamenilor de ştiinţă, a cercetătorilor şi a rangerilor în sarcini vitale, de la patrule antibraconaj la monitorizarea speciilor. Cu ajutorul sistemelor informatice de învăţare automată (ML), care utilizează algoritmi şi modele pentru a învăţa, înţelege şi adapta, AI este adesea capabilă să facă munca a sute de oameni, obţinând rezultate mai rapide, mai ieftine şi mai eficiente, potrivit The Guardian.
 
Iată cinci proiecte de inteligenţă artificială care contribuie la înţelegerea biodiversităţii şi a speciilor:

Oprirea braconierilor

Parcul naţional Kafue din Zambia găzduieşte peste 6.600 de elefanţi africani de savană şi se întinde pe o suprafaţă de 22.400 km², astfel încât oprirea braconajului reprezintă o mare provocare logistică. Pescuitul ilegal în lacul Itezhi-Tezhi, la graniţa parcului, reprezintă, de asemenea, o problemă, iar braconierii se deghizează în pescari pentru a intra şi a ieşi din parc fără a fi detectaţi, adesea la adăpostul întunericului.
 
Iniţiativa de conservare conectată, realizată de Game Rangers International (GRI), Departamentul parcurilor naţionale şi al vieţii sălbatice din Zambia şi alţi parteneri, utilizează inteligenţa artificială pentru a spori eforturile convenţionale de combatere a braconajului, creând un gard virtual de 19 km de lungime peste lacul Itezhi-Tezhi. Camerele termice cu infraroşu cu vedere înainte (FLIR) înregistrează fiecare barcă care intră şi iese din parc, zi şi noapte.
 
De mult timp, resursele pentru securizarea zonelor protejate au fost insuficiente, iar faptul de a pune oameni să supravegheze mai multe camere de luat vederi 24 de ore din 24, 7 zile din 7, nu este o măsură suficientă", spune Ian Hoad, consilier tehnic special la GRI. „AI poate schimba situaţia, deoarece poate monitoriza trecerile ilegale cu barca şi poate alerta imediat echipele de rangerii. Tehnologia a permis unei mâini de rangeri să asigure supravegherea non-stop a unui punct de intrare ilegală masivă pe lacul Itezhi-Tezhi”.

Urmărirea pierderilor de apă

Brazilia a pierdut mai mult de 15% din apa de suprafaţă în ultimii 30 de ani, o criză care a ieşit la iveală doar cu ajutorul IA. Râurile, lacurile şi zonele umede ale ţării s-au confruntat cu o presiune tot mai mare din cauza creşterii populaţiei, a dezvoltării economice, a defrişărilor şi a agravării efectelor crizei climatice. Însă nimeni nu cunoştea amploarea problemei până în august anul trecut, când, cu ajutorul ML, proiectul privind apa MapBiomas şi-a publicat rezultatele după ce a procesat peste 150.000 de imagini generate de sateliţii Landsat 5, 7 şi 8 ai Nasa din 1985 până în 2020 pe o suprafaţă de 8,5 milioane de kilometri pătraţi de pe teritoriul brazilian.
 
Fără inteligenţa artificială, cercetătorii nu ar fi putut analiza schimbările apărute în întreaga ţară la scara şi la nivelul de detaliu necesare. De asemenea, AI poate face distincţia între corpurile de apă naturale şi cele create de om.

Găsirea balenelor

Să ştim unde se află balenele este primul pas pentru a pune în aplicare măsuri precum zonele marine protejate pentru a le proteja. Localizarea vizuală a balenelor cu cocoaşă pe oceane vaste este dificilă, dar cântecul lor distinctiv poate călători sute de kilometri sub apă. În cadrul activităţilor de pescuit ale Asociaţiei Naţionale Oceanice şi Atmosferice (National Oceanic and Atmospheric Association - Noaa) din insulele din Pacific, se folosesc înregistratoare acustice pentru a monitoriza populaţiile de mamifere marine din insulele îndepărtate şi greu accesibile, spune Ann Allen, oceanograf cercetător la Noaa. „În 14 ani, am acumulat aproximativ 190.000 de ore de înregistrări acustice. Ar fi nevoie de o cantitate exorbitantă de timp pentru ca o persoană să identifice manual vocalizările balenelor”.
 
Inteligenţa artificială îi ajută pe cercetătorii din insulele Pacificului să recunoască cântecul balenelor din înregistrările acustice.

Protejarea koala

Populaţiile de koala din Australia sunt în declin grav din cauza distrugerii habitatului, a atacurilor câinilor domestici, a accidentelor rutiere şi a incendiilor de tufişuri. Fără a cunoaşte numărul şi locul unde se află, salvarea lor este o provocare.
 
Grant Hamilton, profesor asociat de ecologie la Universitatea de Tehnologie din Queensland (QUT), a creat un centru de conservare AI cu finanţare federală şi Landcare Australia pentru a număra koala şi alte animale pe cale de dispariţie. Folosind drone şi imagini în infraroşu, un algoritm de inteligenţă artificială analizează rapid imaginile în infraroşu şi determină dacă o semnătură termică este un koala sau un alt animal. Hamilton a folosit sistemul după incendiile devastatoare din Australia din 2019 şi 2020 pentru a identifica populaţiile de koala supravieţuitoare, în special pe insula Kangaroo.

„Vom vedea din ce în ce mai des utilizarea inteligenţei artificiale în domeniul conservării", adaugă el. „În acest proiect actual, pur şi simplu nu am putea face acest lucru la fel de rapid sau de precis fără AI".

Numărarea speciilor

Salvarea speciilor pe cale de dispariţie din bazinul Congo, a doua cea mai mare pădure tropicală din lume, este o sarcină uriaşă. În 2020, compania de ştiinţă a datelor Appsilon a colaborat cu Universitatea Stirling din Scoţia şi cu agenţia parcurilor naţionale din Gabon (ANPN) pentru a dezvolta algoritmul de clasificare a imaginilor Mbaza AI pentru monitorizarea biodiversităţii la scară largă în parcurile naţionale Lopé şi Waka din Gabon.
 
Specialiştii în conservare au folosit camere automate pentru a captura specii, inclusiv elefanţi de pădure africani, gorile, cimpanzei şi pangolini, care trebuiau apoi identificate manual. Clasificarea milioanelor de imagini ar putea dura luni sau ani, iar într-o ţară care pierde aproximativ 150 de elefanţi în fiecare lună din cauza braconierilor, timpul contează.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici