Iohannis nu este de acord cu organizarea licitaţiei pentru 5G, dacă participă un singur furnizor - Huawei

Preşedintele Klaus Iohannis a explicat, vineri, într-o discuţie informală cu presa la Palatul Cotroceni, că nu este de acord ca licitaţia pentru tehnologia 5G să fie organizată în condiţiile în care compania chineză Huawei este singura care poate furniza acest serviciu la momentul actual.

451 afișări
Imaginea articolului Iohannis nu este de acord cu organizarea licitaţiei pentru 5G, dacă participă un singur furnizor - Huawei

Iohannis nu este de acord cu organizarea licitaţiei pentru 5G, dacă participă un singur furnizor - Huawei

„Există un singur provider – Huawei, ceilalţi sunt relativ aproape, cei din Europa şi Statele Unite. Să nu ne aruncăm cu capul înainte. O astfel de licitaţie va avea implicaţii atât de profunde, iar procesul nu mai este reversibil. România o să facă licitaţia când o să fie pregătită”, a afirmat Klaus Iohannis.

Acesta susţine că a fost de acord cu Guvernul ca România să aştepte până când şi alte companii se pot prezenta la licitaţia pentru 5G.

"Nu sunt dispus pentru o anumită sumă să luăm o decizie greşită pentru întreaga societate”, a mai declarat Iohannis.

Între 2016 şi 2019, 5G s-a transformat dintr-un serviciu tehnic într-o problemă de securitate naţională, după ce Statele Unite au acuzat compania Huawei că spionează prin intermediul echipamentelor furnizate şi a recomandat aliaţilor să renunţe la utilizarea acestora.

Preşedintele Iohannis a semnat un memorandum cu preşedintele american, Donald Trump, în privinţa evaluării furnizorilor de echipamente. Iniţial s-a luat decizia de a-l menţine "strict secret" şi de a-l transpune aşa în legislaţia primară, după cum explica Sorin Grindeanu, preşedintele ANCOM, la acel moment. "Acel memorandum nu ţine loc de lege. Pentru a putea fi aplicat acel memorandum, trebuiau paşi care să urmeze de schimbare în legislaţia primară din România. (...) Eu ştiu că e supus unui regism strict secret. Normal că l-am văzut, e strict secret", a declarat la sfârştitul lunii octombrie, Sorin Grindeanu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici