O greşeală a chatbot-ului AI Google Bard şterge 100 de miliarde de dolari din valoarea companiei

Acţiunile companiei-mamă Alphabet au pierdut peste 7%, reducând valoarea de piaţă a firmei cu 100 de miliarde de dolari (82 de miliarde de lire sterline), din cauza unei greşeli a chatbot-ului Google Bard, prevăzut cu inteligenţă artificială, scrie BBC.

2708 afișări
Imaginea articolului O greşeală a chatbot-ului AI Google Bard şterge 100 de miliarde de dolari din valoarea companiei

O greşeaă a chatbot-ului AI Google Bard şterge 100 de miliarde de dolari din valoarea companiei

Un anunţ publicitar menit sp prezinte noul robot cu inteligenţă artificială îl arată pe acesta răspunzând incorect la o interogare. În promovarea robotului, cunoscut sub numele de Bard, care a fost lansată luni pe Twitter, acesta a fost întrebat ce spune unui copil de nouă ani despre descoperirile făcute de telescopul spaţial James Webb.

Acesta a oferit răspunsul că telescopul a fost primul care a fotografiat o planetă din afara sistemului solar al Pământului, când, de fapt, această piatră de hotar a fost revendicată de European Very Large Telescope în 2004 - o greşeală remarcată rapid de astronomi pe Twitter.

"De ce nu aţi verificat acest exemplu înainte de a-l distribui?", a răspuns la tweet Chris Harrison, cercetător la Universitatea Newcastle.

Investitorii au fost, de asemenea, dezamăgiţi de o prezentare pe care compania a făcut-o despre planurile sale de a implementa inteligenţa artificială în produsele sale.

Google se află sub presiune încă de la sfârşitul anului trecut, când OpenAI, susţinută de Microsoft, a dezvăluit noul software ChatGPT. Acesta a devenit rapid un succes viral pentru uşurinţa cu care a reuşit să treacă examenele de la şcolile de afaceri, să compună versuri de cântece şi să răspundă la întrebări.

Săptămâna aceasta, Microsoft a declarat că o nouă versiune a motorului său de căutare Bing, care a rămas în urma Google de ani de zile, va utiliza tehnologia ChatGPT într-o formă şi mai avansată.

Scepticii au avertizat că graba de a folosi această tehnologie ridică riscuri de erori sau de rezultate distorsionate, precum şi probleme de plagiat.

Un purtător de cuvânt al Google a declarat că eroarea a evidenţiat "importanţa unui proces de testare riguros, lucru pe care îl demarăm săptămâna aceasta cu programul nostru Trusted Tester".

Luna trecută, Alphabet, compania mamă a Google, a eliminat 12.000 de locuri de muncă - aproximativ 6% din forţa sa de muncă la nivel mondial - pe fondul disponibilizărilor efectuate de companiile de tehnologie de top.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
google,
ia,
eroare

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici