Ai avut coronavirus? Medicii craioveni află dacă ai fost bolnav de COVID-19, chiar dacă nu ai observat simptome

  • Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova are un echipament de imunologie care poate determina anticorpii SARS-COV2
  • Specialiştii din cadrul Laboratorului de Analize pot face teste care îţi arată dacă ai făcut boala, deşi nu ai avut simptome
  • În funcţie de rezultate s-ar putea estima riscul pentru evoluţia viitoare a epidemiei
4682 afișări

Dacă n-ai avut simptome ale infecţiei cu SARS-COV2, asta nu înseamnă că n-ai făcut boala. La Craiova, medicii de la laboratorul de Analize Medicale din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă pot determina dacă ai avut sau nu COVID-19 şi care este stadiul infecţiei.

„Se vor introduce cele patru controale de care vă spuneam anterior, apoi reactivii dedicaţi fiecărui tip de analiză, care vor fi scanaţi de sistem.”

Rezultale vor arăta dacă ai anticorpi IGG şi IGM, adică dacă ai făcut boala mai demult sau dacă acum ai o infecţie acută, ne spune medicul Manuela Băcănoiu. Este unul dintre specialiştii laboratorului care foloseşte noua tehnologie pentru a afla dacă o persoană a avut COVID-19.

„Există un număr important de beneficiari care au făcut asimpomatic boala. (...) Este extrem de important să ştim dacă la aceştia s-a dezvoltat un titru de anticorpi”, a spus Manuela Băcănoiu, medic primar medicină de laborator, Laboratorul Analize Medicale, SJU Craiova.

O testare pe un număr mare de persoane, din diferite zone şi categorii sociale, ar putea arăta riscul pentru evoluţia viitoare a epidemiei, susţin specialiştii.

„Dacă am avea un procent ridicat, de 60-70% din populaţie care să aibă protecţie împotriva bolii, în acel moment virusul s-ar comporta ca şi cum am vorbi depre un virus sezonier”, a explicat Gindrovel Dumitra- coordonator al Grupului de Vaccinologie al Societăţii Naţionale de Medicină de Familie. 

Populaţia va putea fi testată însă abia după ce va exista un protocol care să stabilească exact regulile. Echipamentul de imunologie de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova a fost donat de o companie din oraş împreună cu 3.000 de kituri de testare.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici