Video Premieră la Matei Balş: Primii 3 pacienţi aflaţi în stare gravă din cauza Covid-19 au primit plasmă de la donatori vindecaţi

  • Dr. Adrian Marinescu te anunţă că 3 pacienţi aflaţi în secţia de ATI a Institutului Matei Balş au primit plasmă hiperimună de la donatori vindecaţi de Covid 19
  • Dr. Marinescu: Lucrurile au mers bine, mă refer la partea de administrare, efectele se vor vedea în zilele următoare
  • Dr. Marinescu: Este dorinţa nostră de a ajuta cât mai mult, ne dorim mai ales într-o situaţie gravă să existe aceste miracole
3680 afișări

 Medicul Adrian Marinescu îţi spune că aseară, după orele 22.00, un pacient aflat în stare critică pe secţia de ATI a Institutului Matei Balş a primit plasmă hiperimună de la un donator vindecat de Covid 19. După ce medicii au luat consimţământul familiei, au făcut procedura. Este prima pe care o fac unui pacient cu Covid-19.

„Această plasma este pregătită la fel ca şi alte produse din sânge la Centrul de Transfuzii, unde sunt aparatele de plasmafereză, şi pe urmă se administrează prin perfuzie acolo unde este nevoie”, spune Adrian Marinescu, medic primar boli infecţioase la Institutul Matei Balş.

„Lucrurile au mers bine, mă refer la partea de administrare, este adevărat că efectele se vor vedea în zilele următoare”, adaugă medicii.

 Medicii au administrat plasmă  prin perfuzie ca tratament ajutător, pe lângă alte terapii antivirale. Pacientul va primi plasma timp de 2-3 zile la rând.

„Pentru fiecare pacient în parte se alege doza corespunzătoare, şi varianta cea mai bună pentru că sunt mulţi factori care trebuie luaţi în calcul având în vedere că e un pacient cu stare generală gravă şi aici vorbim şi de multe dezechilibre care sunt la nivelul organismului”, explică Adrian Marinescu, medic primar boli infecţioase la Institutul Matei Balş

Medicii nu au încă posibilitatea de a stabili cantitatea de anticorpi din plasma prelevată de la pacienţii vindecaţi.

„Nu există posibilitatea de a doza, există doar indicaţii în ce moment să  se facă această prelevare, faptul că pacientul în momentul prelevării are aceşti anticorpi de tip IGG, asta se face cam peste tot în lume. Este dorinţa de a ajuta cât se poate de mult, şi mai ales cu toţii ne dorim, mai ales într-o situaţie gravă să existe aceste miracole”, spune Adrian Marinescu, medic primar boli infecţioase la Institutul Matei Balş.

La scurt timp după ce primul pacient a primit plasmă hiperimună alţi doi pacienţi din secţia de ATI a Institutului au trecut prin această procedură. Medicii speră ca starea lor să se amelioreze curând. Acest tip de tratament dă deja rezultate foarte bune în peste 30 de ţări. România are acum 4 aparate de plasmafereză donate de o firmă privată. Aceasta au fost date în folosinţă statului pentru un an. Alte 14 aparate vor fi instalate în curând în mai multe spitale din ţară. 

Foto: Profimedia

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici