Taubman vorbea într-o notă despre eforturile de a convinge Bucureştiul să opteze pentru F-16

Ambasadorul SUA la Bucureşti, Nicholas Taubman, vorbea, într-o notă obţinută de Wikileaks şi făcută publică în The Guardian, despre eforturile, alături de Lockheed-Martin şi de aliaţii de la Preşedinţie şi din Ministerul Apărării, pentru a determina achiziţia avioanelor F-16.

17 afișări
Imaginea articolului Taubman vorbea într-o notă despre eforturile de a convinge Bucureştiul să opteze pentru F-16

Taubman vorbea într-o notă despre eforturile de a convinge Bucureştiul să opteze pentru F-16 (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Într-o notă din 16 noiembrie 2007 privind impactul cazului Teo Peter şi al unei eventuale compensaţii oferite familiei artistului asupra relaţiilor româno-americane, Taubman semnala că o controversă pe acest subiect le-ar da posibilitatea criticilor şi oponenţilor de pe scena politică din România să submineze iniţiative importante. În opinia sa, prima şi cea mai importantă dintre acestea era "efortul intensificat", alături de Lockheed-Martin, de a "convinge România să ia în calcul achiziţia de F-16/JSF pentru a înlocui flota învechită de MiG-uri".

"Lockheed-Martin, în tandem cu aliaţii de la Preşedinţie şi de la Ministerul Apărării, caută calea «sursei unice» pentru decizia privind avioanele de luptă, pe care nu ar vrea să o vadă încurcată în birocraţia Bruxelles-ului de principalii competitori europeni ai F- 16, Grippen şi Eurofighter. Acesta a constituit dintotdeauna un exerciţiu riscant, fiind de aşteptat o reacţie extrem de vehementă din partea susţinătorilor ideii unui avion de luptă european. Un scandal pe tema cazului Teo Peter ar putea duce la o îndepărtare de opţiunea americană, chiar şi numai din considerente de optică", se arată în notă.

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) a aprobat în martie propunerea MApN de achiziţionare a 24 de avioane F-16 în uz. Achiziţionarea avioanelor F16 aprobată de CSAT cotă aproximativ 1,3 miliarde dolari.

Ministerul Apărării preciza că cele 24 de avioane aprobate de CSAT sunt variantă Block 25, revitalizate şi complet echipate, iar pachetul cuprinde asistenţă tehnică pentru o perioadă de 3-5 ani şi pachet de suport logistic, simulatoare de zbor, pregătirea personalului navigant şi tehnic, transportul, adaptarea infrastructurii de la sol, muniţia, armamentul, costuri administrative

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici