WikiLeaks: Al-Qaida a plănuit să atace interesele Statelor Unite în Polonia

Un lider al reţelei teroriste Al-Qaida a discutat despre posibile "viitoare operaţiuni împotriva intereselor Statelor Unite în Polonia", postrivit unui document publicat de WikiLeaks, relatează Radio Polonia, în pagina electronică.

258 afișări
Imaginea articolului WikiLeaks: Al-Qaida a plănuit să atace interesele Statelor Unite în Polonia

WikiLeaks: Al-Qaida a plănuit să atace interesele Statelor Unite în Polonia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În decembrie 2004, Abu al-Libi, din cadrul Al-Qaida, "s-a întâlnit cu Shawqi Marzuq Abd al-Alam Dabbas (...), în Bajaur (Pakistan). Ei au discutat posibile viitoare operaţiuni împotriva intereselor Statelor Unite în Polonia", se arată în acest memorandum, marcat "secret" de către Departamentul Apărării, provenind de la Cartierul General al Forţei de Intervenţie Comune de la baza militară americană de la Guantanamo (Cuba).

Memoriul, adresat în septembrie 2008 comandantului Comandamentului de Sud al SUA, staţionat la Miami, este o evaluare a deţinutului Abu al-Libi, de la Guantanamo, despre care documentul afirmă că "a fost lider operaţional Al-Qaida şi cooperează de mult timp cu Osama ben Laden şi Ayman al-Zawahiri", al doilea în ierarhia reţelei teroriste.

Abu al-Libi, capurat în 2005, este cel care a spus, la un interogatoriu, în închisoarea militară, că un dispozitiv nuclear a fost "amplasat în Europa" şi va fi utilizat pentru răzbunarea eventualei morţi a lui ben Laden. Liderul terorist a fost eliminat la 2 mai, în Pakistan.

În memoriul din 2008 se mai afirmă că deţinutul US9LY-010017DP, în vârstă de 41 de ani, născut la Tripoli (Libia), a condus, pentru o perioadă, între alte activităţi "opraţiunile Al-Qaida în Irak". Potrivit documentului, Abu al-Libi s-a aflat, de asemnea, în spatele "tentativei de asasinare a preşedintelui Pakistanului (Pervez) Musharraf".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici