WikiLeaks: România este un "stat sălbatic", potrivit fostului comisar UE pentru Relaţii Externe

Fostul comisar european pentru Relaţii Externe, Chris Patten, afirma în 2004 că România şi Bulgaria sunt mai puţin pregătite decât Croaţia să adere la UE şi califica România drept un "stat sălbatic", într-o notă obţinută de WikiLeaks şi publicată de Guardian în ediţia online de miercuri.

210 afișări
Imaginea articolului WikiLeaks: România este un "stat sălbatic", potrivit fostului comisar UE pentru Relaţii Externe

WikiLeaks: România este un "stat sălbatic", potrivit fostului comisar UE pentru Relaţii Externe (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Într-o discuţie care a avut loc la 27 aprilie 2004, Patten aprecia totuşi că, în pofida nepregătirii celor două state, ele probabil că se vor integra în blocul comunitar mai devreme decât Croaţia.

El s-a referit şi la motivele care împiedică Uniunea Europeană să devină "o putere reală", la trecutul dubios al unor lideri din statele care aderaseră recent la UE sau despre "ochii de ucigaş" ai fostului preşedinte rus Vladimir Putin, în prezent premier.

Site-ul WikiLeaks, specializat în dezvăluirea de documente secrete, a început duminică publicarea unui set de peste 250.000 de note diplomatice americane, acţiune considerată de Departamentul de Stat american drept "un atac la adresa comunităţii internaţionale".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici