Şeful Pentagonului a discutat cu ministrul român al Apărării. Ce rol ar putea juca România în livrarea noilor arme americane către Ucraina

  • În urma adoptării legii care permite livrarea ajutorului de 61 miliarde dolari către Ucraina, Pentagonul a anunţat o nouă asistenţă semnificativă de securitate pentru a răspunde urgent nevoilor critice de securitate şi apărare ale Ucrainei.
  • Acest anunţ reprezintă a 56-a tranşă de echipamente a administraţiei Biden, care urmează să fie furnizate Ucrainei din inventarele Departamentului Apărării.
6956 afișări
Imaginea articolului Şeful Pentagonului a discutat cu ministrul român al Apărării. Ce rol ar putea juca România în livrarea noilor arme americane către Ucraina

Şeful Pentagonului a discutat cu ministrul român al Apărării. Ce rol ar putea juca România în livrarea noilor arme americane către Ucraina

Pachetul Presidential Drawdown Authority (PDA) are o valoare estimată la 1 miliard de dolari şi include capacităţi pentru a sprijini cele mai urgente cerinţe ale Ucrainei, inclusiv interceptori de apărare aeriană, proiectile de artilerie, vehicule blindate şi arme antitanc. 

Interesant este faptul că şeful Pentagonului, Lloyd J. Austin III, a discutat miercuri, când s-a anunţat acest pachet consistent pentru Ucraina, cu ministrul român al Apărării, Angel Tâlvăr. „Discuţiile dintre cei doi oficiali au oferit, de asemenea, oportunitatea dezbaterii unor elemente de interes în pregătirea reuniunii Grupului de contact pentru Ucraina, care va avea loc vineri, 26 aprilie, precum şi stabilirea obiectivelor comune în perspectiva Summit-ului de la Washington din această vară. În final, atât partea română, cât şi partea americană au reconfirmat angajamentul comun pentru consolidarea posturii de descurajare şi apărare pe Flancul Estic al Alianţei Nord-Atlantice,” se arată în comunicat.

Este mai interesant ce nu este public. Echipamentele militare americane intră în Ucraina prin România şi Polonia. Acesta ar fi putut fi un punct de discuţie. Alt punct ar putea face referire la ajutorul pe care România l-ar putea oferi Ucrainei vineri, mai ales că noi avem atât sisteme cât şi muniţie pentru PATRIOT şi HIMARS. Din păcate, România este singura ţară membră NATO care a decis să nu comunice public ajutoarele livrate vecinilor atacaţi de Rusia.

Capacităţile din acest anunţ al Pentagonului includ rachete antiaeriene RIM-7, AIM-9M, Stinger.

  • Arme şi cartuşe de calibru mic
  • Rachete pentru sistemele HIMARS
  • Rachete antitanc TOW, Javelin şi AT-4
  • Lovituri de artilerie de 155 mm, 105 mm şi 60 mm
  • Vehicule militare Bradley, MRAPs şi HMMWVs
  • Vehicule logistice
  • Muniţie de precizie pentru aviaţie
  • Echipament pentru aerodromuri
  • Mine anti-blindate
  • Echipamente de vedere pe timp de noapte

Acest pachet va spori muniţiile, armele şi echipamentele pentru a sprijini capacitatea Ucrainei de a-şi apăra liniile frontului, de a-şi proteja oraşele şi de a contracara atacurile continue ale Rusiei. Cu sprijinul bipartizan al Congresului, Ucraina poate conta pe o conducere puternică şi hotărâtă a SUA pentru a oferi sprijin consistent de asistenţă de securitate – împreună cu aproximativ 50 de aliaţi şi parteneri – pentru a se asigura că apărătorii săi curajoşi primesc capacităţile critice necesare pentru a lupta împotriva agresiunii ruseşti, se arată în comunicatul Pentagonului.

Statele Unite au ajutat cu peste 44,9 miliarde de dolari în asistenţă de securitate pentru Ucraina de la începutul administraţiei Biden, inclusiv peste 44,2 miliarde de dolari de la începutul invaziei neprovocate şi brutale a Rusiei la 24 februarie 2022.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici