Sănătate

Terapie genică revoluționară pentru surditate: pacienții și-au recuperat auzului în doar câteva săptămâni

Conform unui nou studiu, o singură injecție cu o terapie genică revoluționară ar putea inversa pierderea auzului la oameni în câteva săptămâni.

Polenul extrem din Europa afectează mai mulți oameni: A declanșat simptome și în cazul persoanelor care nu știau că suferă de alergii

Serviciul Copernicus de monitorizare a atmosferei (Cams) a observat, joi, o creștere sezonieră a eliberării și transportului de polen în sudul Europei și „niveluri extreme” de polen de mesteacăn în regiunile nord-estice.

Premieră în sistemul sanitar românesc: Se vor introduce criterii de performanță pentru șefii de secție din spitale

Ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete, anunță că cel mai probabil în august vor fi introduse criterii de performanță pentru șefii de secție din spitale, o premieră în sistemul sanitar românesc.

Cum să evităm infectarea cu E. coli și Salmonella? Practici și alimente care pot provoca intoxicații

În fiecare an, aproximativ 2,4 milioane de persoane din Marea Britanie suferă de intoxicații alimentare, în majoritatea cazurilor din cauza contaminării virale sau bacteriene.

Proiect de lege care interzice uniformele școlare din fibre sintetice și ”substanțe chimice permanente”

Volumul de microplastice și de „substanțe chimice permanente” potențial dăunătoare din uniformele școlare ar trebui restricționat, au afirmat experții, care îndeamnă colegii să susțină două amendamente la un proiect de lege crucial.

Rogobete anunță începerea lucrărilor la un nou centru oncologic la Spitalul „Bagdasar-Arseni”

Ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete, a anunțat începerea lucrărilor la un centru oncologic și de radiochirurgie la Spitalul Clinic de Urgență „Bagdasar-Arseni” din București, o investiție de 100 de milioane de euro, finanțată de la bugetul de stat.

Starmer dezvăluie planul pe 10 ani pentru NHS: „una dintre cele mai radicale schimbări” din istoria serviciilor de sănătate

Premierul a făcut din reformarea NHS una dintre principalele sale priorități, având în vedere că satisfacția publicului față de serviciile de sănătate a scăzut drastic de la începutul pandemiei.

Un nou algoritm AI poate anticipa moartea subită cardiacă cu o precizie de 89%

Un nou instrument AI, MAARS, prezice aritmiile letale cu o precizie de 89%, depășind metodele actuale și oferind perspective salvatoare în cardiologie.

Sănătatea dentară a românilor, tot mai șubredă din cauza scumpirii traiului. Cât costă un implant în 2025

La jumătatea anului, domeniul stomatologic din România resimte tot mai acut presiunea instabilității socio-economice. Traiul mai scump al vieții și incertitudinea generată de majorarea taxelor determină românii să renunțe sau să amâne pe termen lung intervențiile complexe, în special cele care presupun costuri ridicate sau cele estetice, arată o analiză CEC Dental Clinic.

Unele medicamente pentru chimioterapie provoacă mai multe daune celulelor sănătoase decât se credea

Cercetătorii au identificat modalități prin care chimioterapia poate afecta celulele sănătoase și au descoperit că unele medicamente pot adăuga zeci de ani la „vârsta” celulelor sanguine normale.

Inflamația cronică nu este legată în mod explicit de îmbătrânire – studiu

Un argument existent de mult timp cu privire la inflamație ca fiind răspunsul natural al organismului la îmbătrânire ar putea fi greșit, sugerează un nou studiu.

Statistică de ultimă oră: România se află pe locul al treilea, în UE, în ceea ce privește rata mortalității prevenibile

Între 2000 și 2017 cazurile de cancer de sân - o formă tratabilă de cancer - au explodat în România, cu incidențe mai mari în zonele urbane față de cele rurale

Ce este crioterapia și ce riscuri implică aplicarea frigului în scopuri terapeutice

Crioterapia este aplicarea frigului în scopuri terapeutice. Poate acționa ca un analgezic, anestezic și antiinflamator. Este utilă în cazuri de entorse, inflamații și contuzii. În continuare, vom analiza ce este crioterapia, în ce constă și la ce se folosește.

Bebelușii sănătoși au în sânge cantități uriașe din proteina care distruge creierul în Alzheimer

Cercetătorii au descoperit că bebelușii perfect sănătoși au în sânge concentrații uriașe ale unei proteine pe care medicii o considerau de decenii vinovată pentru distrugerea creierului în boala Alzheimer.

Descoperire revoluționară. Cercetătorii au descoperit o parte nemaivăzută a celulei umane

Oamenii de știință spun că au capturat imagini 3D ale unui nou organit pe care îl numesc „hemifusom”, care ar putea fi un centru de reciclare în celulele umane.

Reducerile USAID ar putea cauza peste 14 milioane de decese până în 2030- studiu

Reducerile privind finanțarea USAID ar putea cauza peste 14 milioane de decese suplimentare până în anul 2030, arată un studiu publicat luni în revista medicală The Lancet.

A fost descoperită o formă rară de lepră care exista în Americi de mii de ani

Două genomuri ale Mycobacterium lepromatosis - o formă rară de agent patogen al leprei - vechi de 4000 de ani, au fost descoperite în Chile. De ce este importantă descoperirea

Instrumentul AI de la Microsoft pune diagnostice de patru ori mai precis decât medicii

Microsoft a prezentat un AI medical revoluționar, aflat încă în testare, care diagnostichează boli complexe de patru ori mai precis decât medicii și promite eficiență și economii majore.

Blestemul din mormântul lui Tutankhamon, transformat în tratament promițător pentru leucemie

O ciupercă letală din mormântul lui Tutankhamon ar putea trata leucemia. Cercetătorii au descoperit compuși anticancerigeni puternici.

Inovație în lumea medicală: Au fost creați roboți minusculi care ar putea trata în curând infecțiile sinusale fără medicamente

O nouă inovație are loc în lumea medicală. Oamenii de știință din China și Hong Kong au creat roboți minusculi care vor putea ajuta în curând la tratarea infecțiilor bacteriene grave din interiorul sinusurilor, fără a fi nevoie de intervenții chirurgicale sau medicamente.

Studiu: O bacterie „prietenoasă” din intestin te poate ajuta să dormi mai bine

Un nou studiu arată că bacteriile intestinale pot îmbunătăți somnul. Un probiotic crește producția de melatonină și oferă o soluție naturală contra insomniei.

Sindromul ovarului polichistic ar putea fi cauzat de lipsa unor bacterii intestinale – studiu

Sindromul ovarului polichistic este cea mai frecventă afecțiune hormonală la femeile de vârstă reproductivă și, cu toate acestea, în ciuda faptului că este una dintre principalele cauze ale infertilității, se știe foarte puține informații despre cauzele sale sau despre modul de tratare a acesteia.

Terapia care păcălește HIV și îl forțează într-o stare latentă permanentă

Oamenii de știință de la Johns Hopkins au folosit terapia genică pentru a inactiva complet virusul HIV, amplificând o moleculă produsă chiar de virus.

Alexandru Rogobete: Noul Spital „Marius Nasta” a ajuns la 92% din structură în doar 11 luni

Noul Spital de Pneumoftiziologie „Marius Nasta" din Sectorul 4 al Capitalei a ajuns la 92% din structură realizată în doar 11 luni de construcție, anunță ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete.

14 spitale din PNRR sunt în construcție. Rogobete nu garantează finalizarea lor până în 2026

Sunt în construcție 14 spitale din cele 24 contractate prin PNRR, declară ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete. Acesta nu garantează câte vor fi terminate până la sfârșitul lui 2026.

Ministrul Sănătății amenință cu concedierea medicilor care nu își respectă programul la spitalele de stat

Ministrul Sănătății anunță măsuri drastice împotriva medicilor care nu își respectă programul complet la spitalele de stat. În loc să lucreze opt ore, mulți medici pleacă la ora 12:00-13:00 pentru a presta servicii la clinici private.

Ministrul Sănătății: Centrul pentru mari arși de la Spitalul Alexandrescu are întârziere de un an din cauza blocajelor birocratice

Proiectul centrului de mari arși de la Spitalul de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu" din București înregistrează o întârziere de aproape un an din cauza blocajelor birocratice și a accesului dificil la șantier, afirmă Ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete.

Originea COVID-19: OMS susține transmiterea de la animale, dar China refuză să furnizeze informații

Experții OMS au ajuns la concluzia că pandemia COVID-19 a avut cel mai probabil origine naturală, prin transmiterea de la animale la oameni. Cu toate acestea, directorul general Tedros Adhanom Ghebreyesus a precizat că „toate ipotezele trebuie să rămână pe masă, inclusiv scurgerea din laborator".

Oamenii care beau această băutură populară au de două ori mai mult risc de diabet, arată un studiu

O nouă cercetare derulată pe parcursul a 30 de ani asupra a peste 4.600 de adulți arată că băuturile dietetice ar putea fi la fel de riscante ca cele obișnuite când vine vorba de diabetul de tip 2.

Studiu: Mitocondriile celulelor ajută sistemul imunitar să identifice bacteriile

Mitocondriile - cunoscute până acum pentru că produc energia celulelor - au și un rol secret în lupta împotriva bacteriilor, au descoperit cercetătorii. Funcționează ca niște „turnuri de veghe" ale sistemului imunitar.

Reacția CNAS în scandalul concediilor medicale: decizia de acordare a concediului medical aparține exclusiv medicului curant

Decizia de acordare a concediului medical aparține exclusiv medicului curant, fundamentată de starea de sănătate obiectivă a asiguratului, iar certificatul se completează şi se eliberează la data la care se acordă consultaţia medicală, reamintește CNAS.

Vitamina minune care previne subțierea pielii și inversează procesul de îmbătrânire – studiu

Vitamina C previne subțierea pielii asociată cu vârsta prin activarea genelor care favorizează creșterea celulelor pielii, potrivit unui nou studiu.

Claude, modelul de AI de la Anthropic, ajută utilizatorii să-și îmbunătățească starea emoțională

Anthropic, compania care a dezvoltat chatbotul Claude, a prezentat joi, pentru publicația Axios, un studiu care arată că discuțiile purtate cu acest AI despre probleme emoționale tind să ducă la o creștere a sentimentelor pozitive ale utilizatorilor pe durata conversațiilor.

Sute de cazuri de pancreatită și 10 decese cauzate de medicamentele injectabile pentru slăbit

Creștere alarmantă a folosirii medicamentelor pentru slăbit

Descoperire majoră în tratamentul diabetului de tip 1: 10 pacienți vindecați cu o singură perfuzie

Zece pacienți cu diabet de tip 1 nu mai au nevoie de insulină după ce au primit o singură perfuzie de terapie celulară. Este rezultatul unui studiu revoluționar care oferă speranță milioanelor de bolnavi din întreaga lume. Tratamentul a vindecat 10 din 14 pacienți testați.

Un milion de concedii medicale au fost eliberate în 2024 în circumstanțe suspecte, acuză ministrul Sănătății. Cele mai multe sunt în apropierea weekend-urilor

Ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete, anunță o acțiune de verificare a concediilor medicale emise în condiții suspecte. Corpul de Control al ministerului și cel al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate vor face verificări comune în teritoriu.

Oamenii de știință au descoperit o nouă grupă sanguină: „Singura persoană din lume compatibilă cu ea însăși”

După ani de studii, oamenii de știință au descoperit o nouă grupă sanguină la o femeie din Guadelupa. Acum caută mai multe persoane cu această caracteristică.

FDA a extins avertismentele privind un efect secundar asociat cu unele vaccinuri anti-Covid

Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) a anunțat că a extins avertismentele existente privind cele două vaccinuri principale împotriva COVID-19 cu privire la un efect secundar cardiac rar observat în principal la bărbații tineri.

Un test de respirație ar putea înlocui analizele tradiționale de sânge și urină

ABLE, un nou dispozitiv de diagnostic pe bază de respirație, detectează markerii bolilor din aerul expirat, o alternativă rapidă, non-invazivă și accesibilă.

De ce nu mănâncă europenii insecte și nici n-au de gând s-o facă

31% dintre germani „își pot imagina” cumpărarea de produse pe bază de insecte din supermarket și doar 6,1% dintre români au mâncat insecte măcar o dată-n viață