Ziua Mondială de luptă împotriva Hipertensiunii Arteriale: 6.6 milioane de români suferă de hipertensiune, iar dintre aceştia doar 68% sunt diagnosticaţi

  • Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces în România, iar hipertensiunea arterială este responsabilă de peste 60% din decesele de cauză cardiovasculară.
  • Organizaţia Mondială a Sănătăţii raporta în 2023 o prevalenţă a HTA de 48% în România la populaţia între 30 şi 79 de ani, cu mult peste media la nivel mondial care este de circa 35%.
  • De Ziua Mondială de luptă împotriva Hipertensiunii Arteriale, reprezentanţii Societăţii Române de Hipertensiune fac apel la toate persoanele să îşi măsoare tensiunea arterială.
933 afișări
Imaginea articolului Ziua Mondială de luptă împotriva Hipertensiunii Arteriale: 6.6 milioane de români suferă de hipertensiune, iar dintre aceştia doar 68% sunt diagnosticaţi

6.6 milioane de români suferă de hipertensiune, iar dintre aceştia doar 68% sunt diagnosticaţi, doar 59% sunt trataţi şi doar 30% au valorile tensionale controlate prin tratament, informează Societatea Română de Hipertensiune.

Dacă rata de control a hipertensiunii ar ajunge la 50%, peste 140.000 vieţi ar fi salvate în următorii 15 ani.  Aceasta deoarece complicaţiile hipertensiunii sunt multiple şi devastatoare, mergând până la insuficienţă cardiacă, stroke sau deces. Pentru fiecare creştere de 20 mm Hg a tensiunii sistolice peste valoarea normală, riscul de stroke sau deces se dublează. 

Toate aceste date sensibilizează asupra necesităţii de a trece la acţiune în lupta împotriva hipertensiunii, adaugă sursa citată.

Recomandările SRH

Ce putem face? Să acţionăm asupra cauzelor care pot fi influenţate: alimentaţia nesănătoasă, fumatul, consumul de alcool, sedentarismul, stresul. Dar în primul rând, să ne determinăm tensiunea arterială. Iar dacă aceasta este mare, să mergem la medic.

„Cu ocazia Zilei Mondiale de luptă împotriva HTA, Societatea Română de Hipertensiune lansează un apel public către întreaga societate şi în special către cei cu risc cardiovascular. Indiferent de vârstă, sex, ocupaţie sau stil de viaţă… Măsuraţi-vă tensiunea arterială! Durează doar câteva minute şi vă poate salva viaţa! Măsuraţi-vă tensiunea arterială cu precizie! Controlaţi-o! Trăiţi mai mult!”, transmite preşedintele Societăţii Române de Hipertensiune, prof. univ. dr. Theodora Benedek.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici