Rusia înaintează pe câmpul de luptă. NATO ia în considerare trimiterea de instructori în Ucraina

  • Pe măsură ce Rusia avansează pe câmpul de luptă, NATO ia în considerare trimiterea de instructori în Ucraina.
  • Această mişcare ar putea atrage Statele Unite şi Europa mai direct în război.
  • Administraţia Biden continuă să spună că nu vor fi trupe americane pe teren.
3216 afișări
Imaginea articolului Rusia înaintează pe câmpul de luptă. NATO ia în considerare trimiterea de instructori în Ucraina

Sursa foto: Mediafax Foto

Aliaţii NATO se apropie de trimiterea de instructori în Ucraina pentru a antrena forţele ucrainene, o mişcare care ar reprezenta o altă estompare a unei linii roşii anterioare şi care ar putea atrage Statele Unite şi Europa mai direct în război, scrie The New York Times.

În timp ce efectivele armatei ucrainene au atins un punct critic, iar poziţia Ucrainei pe câmpul de luptă s-a înrăutăţit serios în ultimele săptămâni, Rusia a început să avanseze pe teritoriul ucrainean, obţinând controlul mai multor sate. Acest lucru este cauzat de faptul că livrarea ajutorului american – aprobată lună trecută de preşedintele Joe Biden – suferă întârzieri.

Ca urmare, oficialii ucraineni au cerut omologilor lor americani şi NATO să ajute la pregătirea a 150.000 de noi recruţi mai aproape de linia frontului pentru o desfăşurare mai rapidă, potrivit sursei citate.

Până în prezent, Statele Unite au refuzat, dar generalul Charles Q. Brown Jr., preşedintele Statului Major Întrunit, a declarat joi că o desfăşurare de instructori din partea NATO pare inevitabilă. ,,Vom ajunge acolo în cele din urmă, în timp", a spus el.

Potrivit oficialului, un efort în interiorul Ucrainei ar pune în pericol ,,o grămadă de instructori NATO", iar în situaţia în care aceştia ar fi atacaţi, tratatul prevede ca Alianţa să îi apere, ceea ce ar putea antrena SUA în război.

Până în acest moment, SUA au declarat în mai multe rânduri că nu iau în calcul trimiterea trupelor terestre în Ucraina, îndemnul fiind transmis şi ţărilor partenere ale Alianţei.

În luna februarie, preşedintele francez Emmanuel Macron a afirmat, în cadrul unei conferinţe de presă, că nu exclude varianta trimiterii de trupe franceze în Ucraina. Declaraţia a generat controverse şi a atras critici din partea membrilor NATO, în timp ce Moscova a avertizat că trupele franceze trimise pe câmpul de luptă din Ucraina ar constitui o ţintă legitimă de atac. Totodată, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat, la începutul lunii mai, că implicarea NATO în război ar fi o mişcare periculoasă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici