Scandal major în Serbia. Ginerele lui Donald Trump a primit autorizaţie să renoveze două clădiri bombardate de NATO în 1999 pentru un proiect imobiliar de lux în centrul Belgradului

  • Firma de investiţii Affinity Partners a lui Jared Kushner a obţinut în mod oficial o autorizaţie pe 99 de ani pentru a dezvolta un complex de lux în Belgrad.
  • Autorităţile de la Belgrad permit companiei să renoveze două clădiri care au găzduit sediul fostei Armate Populare Iugoslave, bombardate de NATO în 1999.
  • Autorizaţia a fost obţinută după ani de negocieri discrete şi implicare din partea elitei politice din Serbia.
  • Jared Kushner este ginerele lui Donald Trump.
1023 afișări
Imaginea articolului Scandal major în Serbia. Ginerele lui Donald Trump a primit autorizaţie să renoveze două clădiri bombardate de NATO în 1999 pentru un proiect imobiliar de lux în centrul Belgradului

Jared Kushner este căsătorit cu Ivanka Trump, fiica lui Donald Trump, şi a fost consilier în timpul mandatului lui Trump la Casa Albă din 2017 până la începutul anului 2021. Afacerea a stârnit indignare în Serbia, în principal din cauza semnificaţiei istorice a clădirii, dar şi pentru că o companie americană ar urma să reamenajeze simbolul bombardamentelor conduse de Washington.

"Guvernul Serbiei a ales o companie americană de renume ca partener în această afacere, care va investi în revitalizarea complexului fostului Secretariat Federal pentru Apărare Naţională", a declarat Goran Vesić, ministrul sârb al Construcţiilor şi Infrastructurii.

Negocierile pentru reconstrucţia sediului armatei iugoslave cu Trump şi familia sa datează din 2013. La acea vreme, prim-ministrul de atunci Ivica Dačić a dezvăluit interesul lui Trump de a construi un hotel de lux în centrul oraşului Belgrad.

Actualul guvern a fost nevoit să recunoască negocierile cu Affinity Partners după ce un politician din opoziţie a dezvăluit detalii despre acest acord la începutul acestui an.

"Vom restaura clădirea la 25 de ani după ce a fost distrusă în bombardament. Într-un sfert de secol, nimeni, înainte de acest guvern, nu s-a gândit să renoveze complexul", a adăugat ministrul Vesić.

Semnificaţia istorică a clădirii, în special vizarea sa în timpul bombardamentelor NATO asupra Iugoslaviei, susţinute de SUA, evocă, de asemenea, emoţii puternice în rândul sârbilor.

Bombardarea Iugoslaviei de către NATO în 1999, în urma conflictelor sângeroase din Croaţia, Bosnia şi Herţegovina şi Kosovo, rămâne sursa principală a nemulţumirilor naţionaliste sârbeşti - şi anume că au fost ţinta nedreaptă a Occidentului pentru rolul guvernului lor în aceste războaie.

Fiecare politician din Serbia a profitat de acest eveniment pentru a alimenta sentimentul anti-occidental şi, în special, anti-american. Este, de asemenea, un subiect de discuţie preferat al preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin.

Politicienii din opoziţie, inclusiv Aleksandar Jovanović Ćuta de la Revolta Ecologică, care a dezvăluit primul planurile, au anunţat proteste.

"Ştim ce vom face. Revolta Ecologică va împiedica atât fizic, cât şi legal realizarea acestui proiect", a declarat Jovanović.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici