Săptămâna culinară Turcească urmează să fie sărbătorită în întreaga lume

209 afișări
Imaginea articolului Săptămâna culinară Turcească urmează să fie sărbătorită în întreaga lume

Săptămâna culinară Turcească urmează să fie sărbătorită în întreaga lume

Îmbrăţişând aromele şi tradiţiile antice ale unei geografii fertile, cultura gastronomică bogată a Anatoliei urmează să fie sărbătorită în întreaga lume în timpul Săptămânii Culinare Turceşti, în intervalul 21-27 mai 2024.

Săptămâna Culinară Turcească anuală, care a ajuns deja la cea de-a 3-a ediţie, va găzdui evenimente şi campanii pe reţelele de socializare organizate de oficialităţile Republicii Turciei aflaţi atât în străinătate cât şi în Turcia.

În timp ce reţetele delicioase, sănătoase, tradiţionale şi fără deşeuri vor fi evidenţiate în cadrul diverselor activităţi ce se vor desfăşura pe parcursul săptămânii culinare turceşti, meniul din acest an va prezenta meniuri în stil egeean care pun în valoare istoria, cultura şi natura ţării.

Aromele de pe lângă Marea Egee

Coasta egeeană a Turciei, o regiune impresionantă care atrage atenţia prin peisajele sale magnifice, istoria bine înrădăcinată şi cultura alimentară sănătoasă. În 2010, UNESCO a recunoscut Dieta Mediterraneană ca Patrimoniu Cultural. Aceste regiuni de coastă sunt renumite pentru legume precum anghinarele, florile de dovlecei, ierburile locale sau fructele de mare. Regiunea este cunoscută şi pentru măslinii săi seculari şi pentru uleiurile de măsline sănătoase. Atât de mult încât grădinile de măslini se întind ca o rută de la Çanakkale la Muğla, dezvăluind patrimoniul cultural al regiunii. În regiune, Izmir şi Milas sunt considerate drept cele două opriri de pe "Ruta Măslinului". Descoperirile de la Klazomenai din Urla, locul celei mai vechi fabrici de ulei de măsline din Anatolia, atestă istoria de 2.600 de ani a metodelor de prelucrare a măslinilor, care sunt folosite şi în present.

Regiunea egeeană a Turciei este o destinaţie extraordinară care sărbătoreşte viaţa bună cu produse delicioase din ulei de măsline şi viţă de vie. În ultimii ani, restaurantele deschise în regiune sunt gazda unor bucătari inovatori care creează miracole culinare şi care aduc produsele cultivate de pe câmpurile din apropiere direct la mese.

Meniul egeean prezentat la evenimentele internaţionale din cadrul săptămânii culinare turceşti cuprinde reţete care simbolizează abundenţa regiunii, unde dieta mediteraneană sănătoasă şi durabilă a fost mult timp accentuată. Măslinele şi brânzeturile egeene, supa tarhana, piureul de fasole fava, mücver (chifteluţe de dovlecei), fasole verde cu ulei de măsline, ardei umpluţi cu ulei de măsline, gözleme şi alte prăjituri cu ierburi, casserole de creveţi, chiftele în stil Izmir, incir uyutması (budincă de lapte şi smochine uscate), somata (sirop de migdale amare) şi sübye (sirop de seminţe de pepene) se numără printre opţiunile de pe meniu.

Bucătăria Turcească cu indicaţii geografice

Fundamentele patrimoniului durabil al Turciei, o combinaţie delicioasă de produse şi mâncăruri regionale şi provinciale unice, sunt alimentele locale şi calificate marcate geografic din cele 81 de provincii. În acest context, în cadrul Săptămânii Culinare Turceşti, vor fi oferite şi meniuri care includ produsele din Turcia cu indicaţii geografice la evenimentele interne. Produsele marcate geografic din regiunile şi provinciile din jurul Turciei ilustrează tradiţia ecologică şi durabilă a gustului prin metodele naturale de producţie şi calitate.

Turcia are în total 2218 produse înregistrate de Institutul de Brevete Turcesc, dintre care 1637 sunt însemnate cu denumirea de origine, 565 produse au indicaţie geografică, iar 16 produse tradiţionale. Ţara are, de asemenea, 21 de produse înregistrate de Uniunea Europeană (UE) printre care:

  • baklava din Gaziantep;

  • kestanesi (castan);

  • inciri (smochine) din Aydın;

  • bayramiç beyazı (un tip de nectarină);

  • kayısısı din Malatya (cais);

  • zeytinyağı din Milas (ulei de măsline);

  • sarımsağı din Taşköprü (usturoi);

  • fındığı tombul din Giresun (alună grasă);

  • künefesi din Antakya;

  • narı din Suruç (rodie);

  • cevizii din Çağlayancerit (nucă);

  • zeytini din Gemlik (măsline);

  • zeytinyağı din Edremit (ulei de măsline);

  • zeytinile verzi din golful Edremit (măsline verzi (zgâriate);

  • zeytinyağı din Milas (ulei de măsline);

  • domatesi din Ayaş (roşii);

  • tarhanası din Maraş (tarhană);

  • peyniri din Ezine (brânză);

  • safranul din Safranbolu;

  • zeytinyağı Memecik din Aydın (ulei de măsline);

  • sarımsağı din Araban (usturoi)

Bucătăria turcească, o tradiţie gastronomică minunată care îmbrăţişează ingrediente naturale de înaltă calitate cu diferite tehnici de depozitare şi gătire, oferă, de asemenea, numeroase opţiuni pentru dietele vegetariane şi vegane.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici