Gripa aviară trece de la vacă la om. Experţii confirmă primul caz

Gripa aviară înalt patogenă A(H5N1), care se răspândeşte în întreaga lume din 2020, a fost transmisă de la o vacă la un fermier din SUA. Este prima transmitere confirmată de la vacă la om a acestui virus.

473 afișări
Imaginea articolului Gripa aviară trece de la vacă la om. Experţii confirmă primul caz

Gripa aviară trece de la vacă la om. Experţii confirmă primul caz

Vestea bună este că acest caz a fost depistat rapid, iar virusul s-a manifestat sub forma unei inflamaţii oculare, mai degrabă decât sub forma unei infecţii a căilor respiratorii superioare. Aşadar, probabilitatea ca acesta să fi fost transmis altor persoane, dacă transmiterea de la om la om este posibilă, este mică, scrie Science Alert.

Acum există date solide despre modul în care gripa aviară se prezintă la om, ceea ce ar trebui să ajute experţii să evalueze ameninţarea la adresa sănătăţii publice şi să identifice mai multe cazuri dacă şi când acestea apar.

„Este un lucru uriaş faptul că virusul a trecut de la păsări la mamifere, la vaci în acest caz, şi apoi la oameni", spune toxicologul de mediu Steve Presley.

Presley şi colegii săi sunt autorii articolului recent publicat despre acest caz unic de transmitere a gripei aviare de la vacă la om, confirmat în urma unor teste făcute în laborator.

Bărbatul se plângea de disconfort la ochiul drept spre sfârşitul lunii martie 2024. Deşi nu intrase în contact cu păsări sau păsări de curte, lucra cu vaci - dintre care unele prezentau semne de boală.

Abia recent, gripa aviară a trecut de la păsările de curte la animale în SUA, ceea ce a fost o surpriză pentru experţi, deoarece a fost pentru prima dată când gripa aviară înalt patogenă (HPAI) a fost detectată la vaci. Acum va fi nevoie de o monitorizare mai atentă a vacilor şi a celor care intră în contact cu acestea.

Acesta este doar al doilea caz de gripă aviară la om în SUA, iar transmiterea de la om la om nu a fost observată încă nicăieri. Dar de fiecare dată când agentul patogen găseşte o gazdă umană, acesta are mai multe şanse să se adapteze şi să sufere mutaţii pentru a fi mai infecţios.

Actuala epidemie de gripă aviară a început în 2020 şi, deşi infectarea oamenilor este rară, există o rată ridicată a mortalităţii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
gripa aviară,
vacă,
om

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici