Viermi în creier: care sunt riscurile bolii de care suferă Robert F. Kennedy

Cazurile de infecţie cu Taenia solium nu sunt deloc rare, mai ales în anumite zone ale lumii, dar, astăzi, lumea medicală ştie cum să le facă faţă.

1149 afișări
Imaginea articolului Viermi în creier: care sunt riscurile bolii de care suferă Robert F. Kennedy

Viermi în creier: care sunt riscurile bolii de care suferă Robert F. Kennedy

„În 2010, un vierme mi-a intrat în creier, a mâncat o bucată din el şi apoi a murit”, a relatat politicianul american Robert F Kennedy Jr într-o depoziţie dată în 2012, în timpul procedurii de divorţ de a doua soţie.

Declaraţia s-a întors în aceste zile împotriva candidatului independent la alegerile prezidenţiale din 2024. Conform experţilor medicali, nu a fost vorba de o păcăleală, ci de un caz rar de infecţie cu Taenia solium, aşa-numita tenia de porc care ne poate invada organismul în urma ingerării cărnii de porc contaminate.

Cazul lui Robert F Kennedy Jr. se numără printre cele mai grave cazuri, din moment ce politicianul experimentase pierderi de memorie şi ceaţă cerebrală, simptome care au fost iniţial confundate cu cele ale unei tumori pe creier. El şi-a revenit fără consecinţe deosebite, în ciuda leziunilor cerebrale cauzate probabil de vierme.

Cazul său, care a apărut public recent, a pus în lumina reflectoarelor infecţia cu Taenia solium, mai frecventă în America Latină decât în ​​alte ţări ale lumii şi aproape absentă acolo unde se consumă mai puţină carne.

Totul se trage de la carnea de porc

În general, invazia are loc după ingestia de carne de porc crudă sau insuficient gătită care conţine ouă sau larve de T. solium. După ingerare, ouăle ingerate eclozează în intestin şi eliberează oncosferele care pătrund în peretele intestinal şi de acolo călătoresc prin fluxul sanguin către muşchii striaţi, creier, ficat şi alte organe, unde se dezvoltă în cisticerci.

În cele mai multe cazuri, aceste cisticerci nu provoacă nicio reacţie imediată în organism şi de aceea simptomele pot apărea la ani distanţă de la infecţie.

Cele mai clasice simptome ale infecţiei cu Taenia solium includ creşterea semnificativă a poftei de mâncare, diaree alternată cu constipaţie, dureri abdominale, greaţă şi vărsături, în timp ce în cazurile mai grave care duc la neurocisticercoză, infestarea cerebrală a parazitului, pot apărea epilepsie, cefalee, confuzie, dificultăţi de echilibru şi/sau edem cerebral şi probleme de vedere.

Vestea bună este că astăzi ştim cum să facem faţă acestei infecţii, chiar şi în cele mai grave cazuri. În afara Statelor Unite, infestarea intestinală poate fi tratată cu medicamente parazitare pe bază de niclozamidă.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici