Premierul slovac a fost împuşcat. Robert Fico „este de aşteptat să supravieţuiască” după atacul „motivat politic”

Premierul Robert Fico a fost împuşcat în timp ce făcea "o baie de mulţime" după o şedinţă de Guvern în localitatea Handlova. El a fost transportat la spital unde a fost operat. Robert Fico „este de aşteptat să supravieţuiască” în urma unei intervenţii chirurgicale, a declarat vicepremierul Tomas Taraba.

11439 afișări
Imaginea articolului Premierul slovac a fost împuşcat. Robert Fico „este de aşteptat să supravieţuiască” după atacul „motivat politic”

BREAKING NEWS Prmierul slovac a fost împuşcat

UPDATE Fico nu mai este în pericol de moarte în urma unei intervenţii chirurgicale

Robert Fico „este de aşteptat să supravieţuiască” în urma unei intervenţii chirurgicale, a declarat vicepremierul Tomas Taraba.

Taraba a declarat pentru BBC că Fico nu se mai află într-o situaţie care să-i pună viaţa în pericol.

El a spus: „Din fericire, din câte ştiu eu, operaţia a decurs bine - şi cred că în cele din urmă va supravieţui. în acest moment nu se află într-o situaţie care să-i pună viaţa în pericol”.

Ministrul slovac de interne, Matúš Šutaj-Eštok, a declarat că autorul atacului a tras de cinci ori asupra lui Fico. El a declarat că informaţiile iniţiale „indică în mod clar o motivaţie politică”.

UPDATE Iată cine este bărbatul ce l-a împuşcat pe premierul slovac. Este membru al Societăţii Scriitorilor Slovaci

Suspectul este un bărbat în vârstă de 71 de ani, potrivit presei locale. Presa slovacă a relatat că atacatorul era un fost agent de securitate la un centru comercial, autor a trei colecţii de poezii şi membru al Societăţii Scriitorilor Slovaci.

UPDATE Ministrul slovac al Apărării: starea premierului este „extraordinar de gravă”

UPDATE Joe Biden, despre tentativa de asasinat din Slovacia: „un act oribil de violenţă”

UPDATE Val de reacţii după tentativa de asasinat din Slovacia: un atac împotriva democraţiei

UPDATE Echipa lui Robert Fico spune că premierul este într-o stare care îi pune viaţa în pericol

Într-o postare pe contul de Facebook, echipa sa spune că premierul este într-o stare gravă şi că următoarele ore vor fi decisive.

„În acest moment, este transportat cu elicopterul la Banská Bystrica, pentru că ar dura prea mult până la Bratislava din cauza necesităţii unei intervenţii acute. Următoarele ore vor decide.”

UPDATE Potrivit publicaţiei Pluska, starea lui Robert Fico este foarte gravă. Politicianul a fost rănit în cavitatea abdominală.

UPDATE Prim-ministrul slovac Fico, rănit în tentativa de asasinat, este dus cu elicopterul la un spital, scrie presa slovacă. 

Ce s-a întâmplat

Premierul slovac Robert Fico a fost împuşcat. Împuşcăturile au fost trase în faţa Casei de Cultură, unde se întrunea guvernul, când premierul a venit în mijlocul oamenilor.

Un reporter slovac ce afla în apropiere a relatat că a auzit mai multe focuri de armă. El a văzut apoi cum prim-ministrul a fost ridicat de la sol de către personalul de securitate, urcat într-o maşină. De acolo acesta a fost trasportat la spital.

Presupusul atacator a fost reţinut de poliţie. Poliţia a evacuat zona din jur.

Fico, considerat de mulţi pro-rus

Premierul Fico a făcut o campanie intensă înainte de numire şi a militat pentru oprirea ajutorului militar oferit de Slovacia pentru Ucraina, de a face politica externă independentă de partenerii din UE şi de SUA şi de a fi dur în ceea ce priveşte menţinerea migranţilor care încearcă să ajungă în Europa de Vest.

Fico s-a pronunţat, de asemenea, împotriva liberalismului politic, a activităţilor organizaţiilor nonguvernamentale şi a mai multor drepturi pentru persoanele transsexuale.

L-a lăudat pe liderul Ungariei, Viktor Orban, ca fiind un politician care apără interesele ţării sale.

În timp ce a vociferat împotriva Bruxelles-ului şi a Statelor Unite, Fico a declarat în repetate rânduri că nu intenţionează să scoată ţara de 5,5 milioane de locuitori din UE sau din alianţa militară NATO condusă de SUA.

Val de reacţii. După tentativa de asasinare

Premierul polonez Donald Tusk s-a adresat direct lui Fico într-o postare pe X, spunând că „gândurile mele sunt pentru tine în acest moment foarte dificil”

Prim-ministrul Estoniei Kaja Kallas i-a urat lui Fico „o recuperare rapidă”, adăugând că „un atac împotriva unui lider ales este, de asemenea, un atac împotriva ideii de democraţie”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a etichetat atacul drept „îngrozitor” şi a cerut să se facă eforturi „pentru a se asigura că violenţa nu devine norma în nicio ţară”.

Ministrul de externe al Irlandei, Micheál Martin, a spus că această împuşcătură „nesăbuită” este un „atac direct asupra democraţiei în sine”

Şeful NATO, Jens Stoltenberg, a transmis şi el că „gândurile lui sunt la Robert Fico, la cei dragi şi la poporul Slovaciei”.

Mesaje au trimis şi politicienii români.

„Şocat să aflu de faptul că Prim-ministrul Slovaciei, Robert Fico, a fost împuşcat. Îi doresc însănătoşire completă şi rapidă. Condamn cu fermitate astfel de acte extremiste, care ameninţă valorile noastre europene fundamentale”, a transmis preşedintele Klaus Iohannis.

„Profund şocat de veştile venite din Slovacia. Transmit gândurile mele cele mai sincere premierului slovac Robert Fico”, a scris pe platforma X Marcel Ciolacu.

Reprezentanţii premierului slovac Robert Fico au publicat un mesaj pe Facebook. A fost împuşcat de mai multe ori, este într-o stare care îi pune viaţa în pericol, au transmis aceştia.

Premierul slovac Robert Fico a fost împuşcat miercuri şi a fost transportat la spital. Potrivit primelor informaţii, patru focuri de armă au fost trase şi cel puţin un glonţ l-a lovit pe premier în abdomen, potrivit Sky News. Robert Fico făcea o baie de mulţime la finalul unei şedinţe de guvern. Victima a fost evacuată din piaţă cu maşina echipei sale de securitate şi apoi a fost transportată la spital cu un elicopter.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici