UE condamnă violenţele din timpul protestelor din Georgia faţă de proiectul privind agenţii străini

Politicieni şi diplomaţi occidentali au cerut încetarea escaladării violenţelor în Georgia, după ce forţele de ordine au folosit tunuri cu apă, gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc pentru a dispersa un miting împotriva unui proiect de lege privind agenţii străini.

363 afișări
Imaginea articolului UE condamnă violenţele din timpul protestelor din Georgia faţă de proiectul privind agenţii străini

UE condamnă violenţele din timpul protestelor din Georgia. Sursa foto: Hepta/Mediafax Foto

Uniunea Europeană, care a acordat Georgiei statutul de ţară candidată, a condamnat miercuri „cu fermitate” violenţele şi a cerut guvernului să respecte dreptul la întruniri paşnice.

„Folosirea forţei pentru a o reprima este inacceptabilă”, a declarat şefului politicii externe UE, Josep Borrell, pe X, citat de The Guardian.

Mitingul de marţi a continuat mult după miezul nopţii, iar aproximativ 2 000 de persoane au blocat traficul în faţa parlamentului şi pe alte străzi importante, înfruntând poliţiştii mascaţi care au atacat protestatarii cu bastoane de cauciuc.

Poliţia a reţinut 63 de protestatari în capitala Tbilisi, iar şase ofiţeri au fost răniţi, a anunţat ministerul de interne al ţării.

Partidele de opoziţie din Georgia, UE şi SUA au criticat proiectul de lege, care ar obliga ONG-urile, grupurile de apărare a drepturilor civile şi mass-media să se înregistreze ca „agenţi străini” dacă mai mult de 20% din finanţarea lor provine din străinătate. Ei spun că proiectul este de inspiraţie rusă.

Preşedintele Georgiei, Salome Zourabichvili, care se opune guvernului, dar ale cărui puteri sunt în mare parte ceremoniale, a făcut apel la ministrul de interne să oprească violenţele, calificând represiunea drept „total nejustificată, neprovocată şi disproporţionată”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici