Descoperirea unui nou hormon explică monogamia

  • Şoarecele oldfield are un tip unic de celulă suprarenală, care produce hormonul 20⍺-OHP, necunoscut până acum la şoareci.
  • Hormonul 20⍺-OHP creşte comportamentul de îngrijire parentală la şoareci, sugerând o bază biologică pentru monogamie.
  • Descoperirile pot ajuta la înţelegerea comportamentului parental uman şi la dezvoltarea tratamentelor pentru depresia postnatală, deoarece hormonul 20⍺-OHP este prezent şi la oameni.
1047 afișări
Imaginea articolului Descoperirea unui nou hormon explică monogamia

Sursa foto: X

Cercetătorii au descoperit o celulă unică producătoare de hormoni în glandele suprarenale, care poate explica de ce şoarecii oldfield manifestă un comportament monogam, spre deosebire de rudele lor promiscue, scrie Neuro Science News. Această descoperire subliniază legătura potenţială între un hormon numit 20⍺-OHP şi comportamentul de îngrijire, ceea ce ar putea oferi şi perspective asupra comportamentului parental uman şi tratamentelor pentru depresia postnatală.

Cercetarea, realizată de oamenii de ştiinţă de la Institutul Zuckerman al Universităţii Columbia, a relevat că 20⍺-OHP este produs de un tip de celulă suprarenală recent identificată, denumită "zona inaudita". Acest hormon a fost descoperit iniţial la oameni acum câteva decenii, dar funcţia sa a rămas neclară până acum. Dr. Andrés Bendesky, cercetător principal la institut, a remarcat că hormonul promovează comportamentele de îngrijire la şoareci, sugerând că ar putea avea un rol similar la oameni.

Studiul s-a concentrat pe două specii de şoareci: şoarecele cerb promiscuul şi şoarecele oldfield monogam. Deşi aceste specii sunt strâns înrudite, comportamentele lor sunt foarte diferite. Şoarecele cerb are adesea mai mulţi taţi pentru un singur cuib de pui, în timp ce şoarecele oldfield se împerechează pe viaţă. Investigând glandele lor suprarenale, cercetătorii au descoperit că glandele şoarecilor monogami erau semnificativ mai mari şi produceau mai mult 20⍺-OHP datorită activităţii crescute a genei Akr1c18.

Experimentele au arătat că creşterea nivelurilor de 20⍺-OHP a îmbunătăţit comportamentele de îngrijire parentală la ambele specii. De exemplu, unii şoareci promiscui, atunci când au primit hormonul, au început să-şi toaleteze puii şi să-i aducă înapoi la cuib – comportamente pe care în mod normal nu le manifestă.

Această descoperire a zonei inaudita, care a evoluat rapid în ultimii 20.000 de ani, deschide noi perspective pentru înţelegerea evoluţiei comportamentului monogam. Dezvoltarea rapidă a acestui nou tip de celulă subliniază cât de repede pot apărea astfel de trăsături.

Implicaţiile acestei cercetări depăşesc domeniul şoarecilor. Deoarece 20⍺-OHP poate fi convertit într-un compus similar cu allopregnanolonul – o moleculă utilizată în tratamentul depresiei postnaştere – rezultatele ar putea informa viitoarele studii asupra comportamentului parental uman şi tratamentelor pentru condiţiile aferente.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici