Ambasada israeliană din Cairo, invadată de manifestanţi. Ambasadorul a părăsit Egiptul

Ambasadorul israelian în Egipt, Yitzhak Levanon, a părăsit sâmbătă dimineaţă Egiptul la bordul unui avion care a decolat din Cairo după ce ambasada israeliană din capitala egipteană a fost invadată de manifestanţi, au anunţat surse aeroportuare egiptene.

698 afișări
Imaginea articolului Ambasada israeliană din Cairo, invadată de manifestanţi. Ambasadorul a părăsit Egiptul

Ambasada israeliană din Cairo, invadată de manifestanţi. Ambasadorul a părăsit Egiptul (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Ambasadorul s-a îmbarcat în avion cu escortă, potrivit aceloraşi surse.

Ambasadorul şi familia sa au ajuns mai devreme la aeroport, pentru "a lua un avion ca să se întoarcă în Israel", potrivit unei alte surse aeroportuare.

Numărul doi al ambasadei Israelului în Egipt va rămâne la Cairo

Numărul doi al ambasadei Israelului în Egipt va rămâne în misiune la Cairo în pofida atacului împotriva acestei reprezentanţe diplomatice, simbol al păcii între cele două ţări, încheiată în 1979, a declarat sâmbătă un oficial de rang înalt din cadrul Guvernului israelian.

"Îl lăsăm (în post) pe numărul doi al ambasadei pentru a continua contactele cu Guvernul egiptean", a declarat acest oficial pentru AFP, sub acoperirea anonimatului, la o zi de la invadarea ambasadei de la Cairo, în cadrul unei manifestaţii soldate cu sute de răniţi.

Manifestanţii au aruncat documente confidenţiale înstradă

Agenţia oficială egipteană Mena a declarat că ambasada, instalată la ultimele etaje ale unei clădiri din cartierul Giza, din Cairo, a fost invadată de manifestanţi, care au aruncat documente "confidenţiale" în stradă.

Numeroşi manifestanţi violenţi au demolat o parte a zidului din jurul ambasadei Israelului de la Cairo, informează AFP.

Aproximativ 1.000 de manifestanţi s-au adunat în faţa sediului ambasadei israeliene din Cairo şi au început demolarea zidului cu ciocane şi bare metalice, fără ca poliţia să intervină.

Zidul cu înălţimea de 2,5 metri a fost construit de curând în jurul ambasadei israeliene din Cairo, pe fondul manifestaţiilor din ultimele săptămâni.

Relaţiile dintre Israel şi Egipt trec printr-o perioadă delicată, după uciderea a cinci poliţişti egipteni de serviciile de securitate israeliene într-o operaţiune desfăşurată în zona oraşului Eilat, situat la frontiera cu Egiptul.

Preşedintele american Barack Obama şi-a exprimat vineri "marea sa îngrijorare" faţă de premierul Benjamin Netanyahu după invadarea ambasadei, şi a somat autorităţile egiptene să protejeze reprezentanţa diplomatică.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici