BalkanInsight: Referendumul din Grecia evidenţiază polarizarea accentuată a societăţii elene

Referendumul programat în Grecia pe tema oportunităţii măsurilor de austeritate relevă diviziunile din cadrul societăţii elene, comentează Sofia Papadopoulou, editorialistul site-ului de ştiri BalkanInsight, avertizând că există riscul revenirii la tensiuni de genul celor din perioada postbelică.

552 afișări
Imaginea articolului BalkanInsight: Referendumul din Grecia evidenţiază polarizarea accentuată a societăţii elene

BalkanInsight: Referendumul din Grecia evidenţiază polarizarea accentuată a societăţii elene (Imagine: Hepta)

"În contextul în care plebiscitul evidenţiază diviziuni profunde în cadrul societăţii elene, unii se tem să nu se revină la conflictele sociale din perioada postbelică", scrie Sofia Papadopoulou într-un material intitulat "Referendumul relevă diviziuni profunde între cetăţenii greci".

"Nu m-am gândit niciodată că voi trăi să ajung în situaţia de a sta la coadă la bancomate pentru a treia zi consecutivă doar pentru a scoate nişte bani de mâncare", afirmă Stavroula, o pensionară din Salonic. Fosta profesoară s-a numărat printre zecile de mii de greci care au stat la cozi la automatele bancare pentru a putea scoate suma de 60 de euro pe zi, plafonul stabilit prin măsurile de control financiar.

Duminică, grecii sunt chemaţi la urne pentru a decide dacă să accepte sau nu condiţiile propuse de Grupul Bruxelles, format din Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional.

"Un vot afirmativ ar putea însemna noi reduceri ale pensiilor, reforme economice stricte şi ani de austeritate impusă. Un vot negativ riscă să accelereze ieşirea Greciei din zona euro şi să creeze un viitor incert, cu o revenire la o monedă naţională devalorizată", subliniază editorialistul Sofia Papadopoulou.

Lumea s-a adunat miercuri seară, la Salonic, pentru a se pronunţa împotriva măsurilor de austeritate, conform cu linia Guvernului condus de premierul de extremă-stânga Alexis Tsipras.

George, un mecanic în vârstă de 34 de ani, a trăit din pensia mamei lui în ultimii ani după ce şi-a pierdut locul de muncă pe fondul crizei economice care afectează Grecia din anul 2009. În toamna anului 2014, mama lui a murit, iar George a cerut ajutorul prietenilor şi familiei pentru a supravieţui. "Voi vota «nu» în referendumul de duminică, pentru că nu mai am nimic de pierdut. Îmi pun toată încrederea şi speranţa în Tsipras", a spus el.

Şi susţinătorii unui vot afirmativ au ieşit pe străzile din Salonic, pentru a cere rămânerea Greciei în zona euro şi în Uniunea Europeană.

"Dacă referendumul nu va fi respins, mă voi asigura că voi părăsi Grecia, pentru că sărăcia şi tensiunile sociale se vor amplifica", explică Ioanna, o tânără de 26 de ani care a absolvit Facultatea de Drept şi speră la o carieră de judecător.

"Pentru mulţi greci, referendumul programat duminică nu este doar despre acceptarea sau nu a condiţiilor programului de asistenţă financiară", notează editorialistul BalkanInsight.

"Referendumul este despre unitatea poporul grec într-un moment crucial pentru naţiune. Am văzut cât de divizaţi erau grecii în timpul conflictului civil şi vă pot spune că, indiferent dacă de această dată nu sunt folosite arme, polarizarea societăţii este foarte îngrijorătoare", afirmă un pensionar care stă la coadă la un bancomat, referindu-se la războiul civil dintre comunişti şi regalişti izbucnit după al II-lea Război Mondial.

Pe fondul diviziunilor din cadrul societăţii elene, Ieronim al II-lea, şeful Bisericii Ortodoxe Elene, Arhiepiscop al Atenei şi al Întregii Grecii, a lansat un apel la uniune naţională.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici