Germania a demarat o anchetă împotriva lui Muammar Kadhafi, pentru crime de război

Parchetul federal german a deschis o anchetă împotriva liderului libian, Muammar Kadhafi, pentru posibile crime împotriva umanităţii, în Libia, a anunţat miercuri un purtător de cuvânt.

227 afișări
Imaginea articolului Germania a demarat o anchetă împotriva lui Muammar Kadhafi, pentru crime de război

Germania a demarat o anchetă împotriva lui Muammar Kadhafi, pentru crime de război (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Totodată, este "puţin probabil" ca Germania să emită un mandat de arestare pe numele liderului libian sau să îl aducă vreodată în faţa justiţiei.

"Parchetul federal anchetează, pentru moment, doar cu scopul de a colecta eventuale probe, aici, în Germania, pentru Curtea Penală Internaţională (CPI) de la Haga", a anunţat purtătorul de cuvânt al Parchetului federal, Stefan Schmidt.

Procurorul CPI Luis Moreno-Ocampo a cerut judecătorilor, la jumătatea lui mai, să emită mandate de arestare, pentru crime împotriva umanităţii, împotriva colonelului Muammar Kadhafi, fiului acestuia Seif al-Islam şi lui Abdallah al-Senoussi, directorul informaţiilor libiene.

Parchetul Federal a fost sesizat, prin mai multe plângeri, cu privire la acţiuni ale regimului de la Tripoli, în timpul luptelor împotriva rebeliunii, care afectează ţara de la jumătatea lui februarie.

Una dintre ele vizează tiruri cu rachete asupra unor civili, lansate de militari libieni, la jumătatea lui martie, în oraşul portuar Brega, în care au fost ucise mai multe persoane, între care membri ai rebeliunii, inclusiv un om de afaceri german, Juergen Todenhoefer, care se afla într-o vizită.

"Acest tir de rachete este punctul de pornire care permite justiţiei germane să ancheteze, dar noi studiem ansamblul evenimentelor" din conflictul libian, a precizat purtătorul de cuvânt.

Germania s-a dotat, în 2002, cu o lege care îi permite să ancheteze autori ai unor genociduri, crime contra umanităţii şi crime de război, peste tot în lume.

Germania a refuzat să participe la operaţiunila NATO pentru protejarea civililor libieni împotriva abuzurilor lui Kadhafi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici