Petro Poroşenko a promulgat noua lege cu privire la statutul regiunilor Doneţk şi Lugansk. Ucraina a cerut oficial UE mobilizarea unei misiuni de menţinere a păcii în Donbas

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a semnat miercuri decretul de promulgare a legii care prevede acordarea unui statut special zonelor rebele din regiunile Doneţk şi Lugansk, relatează BBC News Online.

2947 afișări
Imaginea articolului Petro Poroşenko a promulgat noua lege cu privire la statutul regiunilor Doneţk şi Lugansk. Ucraina a cerut oficial UE mobilizarea unei misiuni de menţinere a păcii în Donbas

Petro Poroşenko a promulgat noua lege cu privire la statutul regiunilor Doneţk şi Lugansk

Potrivit noii legi, statutul special pentru zonele rebele din Doneţk şi Lugansk, "ocupate temporar", urmează să intre în vigoare după alegerile locale în cele două regiuni din estul ţării.

Liderii republicilor autoproclamate Doneţk şi Lugansk nu vor avea dreptul să participe la aceste alegeri, care vor fi organizate doar după încetarea completă a acţiunilor militare.

Kievul va coopera doar cu noii aleşi în cele două regiuni.

Noua lege "are drept scop normalizarea situaţiei social-politice şi funcţionarea administraţiei locale la un nivel adecvat", a anunţat preşedintele ucrainean, potrivit agenţiei ruse Tass.

Însă liderii republicilor autoproclamate Doneţk şi Lugansk, Aleksandr Zaharcenko şi Igor Plotniţki, au anunţat, într-un comunicat comun publicat miercuri, că nu vor ajunge la vreun compromis cu autorităţile de la Kiev atât timp cât "deciziile ruşinoase" cu privire la statutul Donbasului nu vor fi anulate.

Disputa privind eventualul "statut special" al regiunilor separatiste din estul Ucrainei riscă să afecteze respectarea armistiţiului fragil aflat în vigoare din 15 februarie, în pofida unor incidente armate.

Autoguvernarea zonelor aflate sub controlul insurgenţilor separatişti este un element-cheie al Acordului de la Minsk, semnat la 12 februarie.

Ministerul rus de Externe susţine că Administraţia Poroşenko a introdus "termeni suplimentari în proiectul de lege", nestipulate în acordul semnat la Minsk.

Ucraina a cerut oficial Uniunii Europene mobilizarea unei misiuni de menţinere a păcii în Donbas

Misiunea Ucrainei la UE a transmis oficial Bruxelles-ului o solicitare, adoptată de Rada Supremă de la Kiev, privind mobilizarea unor forţe de menţinere a păcii în regiunile Doneţk şi Lugansk, unde un armistiţiu fragil este în vigoare începând din 15 februarie, relatează agenţia rusă Tass.

Rada Supremă (Parlamentul) a adoptat marţi o solicitare către Consiliul de Securitate al ONU şi Consiliul Uniunii Europene privind mobilizarea unor forţe de menţinere a păcii în regiunile separatiste Doneţk şi Lugansk din estul ţării.

Potrivit Ministerului ucrainean de Externe, liderii europeni au fost rugaţi să "acorde atenţia cuvenită acestei solicitări şi să iniţieze consultări cu privire la începerea operaţiunii UE în cadrul politicii generale de securitate şi apărare".

"Operaţiunea sub conducerea UE va permite restaurarea păcii şi stabilităţii în estul Ucrainei, prin susţinerea misiunii speciale de monitorizate a OSCE şi crearea unor condiţii adecvate (...) pentru implementarea cu succes a Acordurilor de la Minsk", a anunţat diplomaţia ucraineană.

Consiliul Naţional de Securitate şi Apărare al Ucrainei a decis, la sfârşitul lui februarie, să ceară Consiliului de Securitate al ONU şi Uniunii Europene să trimită forţe de menţinere a păcii în Ucraina, pentru facilitarea implementării acordurilor de pace semnate pe 12 februarie la Minsk.

Însă liderii republicilor autoproclamate Doneţk şi Lugansk, Aleksandr Zaharcenko şi Igor Plotniţki, au acuzat, într-un comunicat comun publicat miercuri, că mobilizarea unei misiuni UE de menţinere a păcii în Donbas "încalcă (...) planul de pace".

Grupul de contact, din care fac parte reprezentanţi ai Moscovei, Kievului, OSCE şi lideri separatişti proruşi din estul Ucrainei, a semnat pe 12 februarie, la Minsk, o înţelegere care vizează să pună capăt conflictului ucrainean. Înţelegerea a fost negociată de către preşedinţii Rusiei Vladimir Putin, Ucrainei Petro Poroşenko, Franţei Francois Hollande şi cancelarul Germaniei Angela Merkel.

Între măsurile prevăzute în documentul final se află un armistiţiu între forţele guvernamentale ucrainene şi separatiştii proruşi din estul ţării, crearea unei zone demilitarizate de ambele părţi beligerante, retragerea armamentului greu din regiune şi un schimb de prizonieri.

Armistiţiul a intrat în vigoare la 15 februarie, dar a fost deja încălcat de către rebelii proruşi, care au preluat controlul asupra oraşului Debalţeve, un nod feroviar strategic din regiunea Doneţk, în estul Ucrainei.

Moscova este acuzată de către Kiev şi Occident că este implicată - cu armament şi personal - în actualul conflict armat din estul Ucrainei, care durează de 11 luni. Rusia neagă orice implicare.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici