WikiLeaks: Hamid Karzai a eliberat zeci de criminali şi traficanţi de droguri periculoşi

Preşedintele afgan, Hamid Karzai, a ordonat eliberarea, fără proces, a zeci de criminali şi traficanţi de droguri periculoşi, arestaţi de forţele internaţionale, se arată într-o telegramă diplomatică americană, publicată marţi de site-ul WikiLeaks.

30 afișări
Imaginea articolului WikiLeaks: Hamid Karzai a eliberat zeci de criminali şi traficanţi de droguri periculoşi

WikiLeaks: Hamid Karzai a eliberat zeci de criminali şi traficanţi de droguri periculoşi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit acestui text, oficialii americani au reproşat, în mai multe rânduri, lui Karzai şi procurorului general al Afganistanului, Muhammad Ishaq Alko, faptul că au eliberat toţi aceşti deţinuţi, într-o perioadă de trei ani.

"Cei doi au autorizat eliberarea de deţinuţi înaintea proceselor lor şi au permis unor criminali periculoşi să iasă din închisoare şi să se întoarcă la activităţile lor, fără ca măcar să fie prezentaţi în faţa unui tribunal", anunţă acest text, datat în august 2009 şi clasat "secret" de Ambasada Statelor Unite la Kabul.

"Eliberările înainte de proces au continuat, în pofida faptului că am protestat şi ne-am exprimat îngrijorarea pe lângă Guvernul afgan", se arată, în continuare, în document.

În telegrama făcută publică marţi, Ambasada Statelor Unite afirmă că 150 dintre cei 629 de deţinuţi transferaţi Guvernului afgan de coaliţia militară internaţională au fost eliberaţi fără proces, începând din 2007 şi până în prezent. Între aceştia se află 29 de foşti deţinuţi de la închisoarea militară americană Guantanamo.

Pe lângă deţinuţi care nu au fost judecaţi, textul notează că, spre exemplu, în apilie 2009, Karzai a graţiat cinci poliţişti condamnaţi la 16 până la 18 ani de închisoare, după ce au fost arestaţi în posesia a 124 de kilograme de heroină, în vehiculul lor de serviciu.

Ei au fost eliberaţi "pentru că erau veri îndepărtaţi ai unor persoane care au fost ucise în timpul războiului civil", se precizează în document.

Telegrama adaugă că preşedintele Karzai a intervenit în cazul fiului unui bogat om de afaceri, acuzat de trafic de droguri, ordonând o nouă anchetă, care a conchis că inculpatul a fost victima unui complot.

WikiLeaks a început duminică să publice numeroase telegrame diplomatice americane confidenţiale. Primele documente asupra Afganistanului îl descriu pe preşedintele Karzai ca "slab", iar pe fratele acestuia, Ahmed Wali, ca pe un baron al drogurilor, corupt. Guvernul afgan a apreciat, însă, că acestea nu vor afecta relaţiile între cele două ţări.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici