Predoiu: Ponta e mut ca o lebădă pe subiectul Ucraina, să nu se comporte ca un pudel al lui Putin

Prim-vicepreşedintele PDL Cătălin Predoiu a declarat, joi, că premierul Victor Ponta "este mut ca o lebădă" pe subiectul Ucriana şi l-a invitat pe premier "să nu se comporte ca un pudel" al lui Vladimir Putin.

367 afișări
Imaginea articolului Predoiu: Ponta e mut ca o lebădă pe subiectul Ucraina, să nu se comporte ca un pudel al lui Putin

Catalin Predoiu (Imagine: Mihai Dscalescu/Mediafax Foto)

Cătălin Predoiu a precizat într-o conferinţă de presă că PDL cere Guvernului Ponta să ia o serie de măsuri urgente de accelerare a intrării Republicii Moldova în UE.

"Nu am văzut în declaraţiile domnului Ponta nicio menţiune cu privire la încălcarea dreptului internaţional de către Rusia, domnul Ponta se fereşte să pronunţe numele Putin. Îl invit să o facă, nu i se întâmplă nimic, să nu-i fie frică, să nu se comporte ca un pudel al domnului Putin! Domnul Ponta este vocal doar în cazul Nana, în cazul Ucrainei e mut ca o lebădă. Îi cerem să iasă din buncăr să înceapă să vorbească şi să spună clar că Guvernul României va lua toate aceste măsuri de sprijinire a Republicii Moldova", a spus Predoiu.

Prim vicepreşedintele PDL a arătat că în timp ce Victor Ponta "se dădea cu avionul ca să uită lumea de cazul Duicu", în estul Republicii Moldova lucrurile se agravează, Putin evocă posibilitatea utilizării forţei armate în Ucraina şi somează Republica Moldova să ridice aşa zisa blocadă a Transnistriei.

Potrivit lui Predoiu, aceste declaraţii "conţin ameninţări clare cu privire la stabilitatea în regiune".

Cătălin Predoiu a făcut trimitere la faptul că în 27 aprilie 2010 a fost semnată o declaraţie comună privind instituirea unui parteneriat strategic între România şi Republica Moldova pentru integrarea europeană a ţării vecine. El a precizat că în finalul acestei declaraţii se precizează că Guvernele celor două ţări vor pune în aplicare un plan de acţiune pentru integrarea Republicii Moldova în UE.

"Dată fiind situaţia prezentă de la estul Republicii Moldova, cerem Guvernului Ponta să actualizeze acest plan de acţiune şi să se concentreze pentru accelerarea integrării Republicii Moldova prin consolidarea capacităţii instituţiilor sale, apoi accelerarea reformei justiţiei. Aceşti doi piloni într-un plan de acţiune revizuit ar fi de natură să ajute parcursul Republicii Moldova către UE mai repede", a precizat Predoiu.

El a mai spus că există un grup de acţiune european al Republicii Moldova, înfiinţat în 2010, care a avut ultima şedinţă pe 10 februarie 2014, la care au participat 20 de miniştri de externe din statele membre ale UE.

"Cerem Guvernului României, prim ministrul de Externe, să convoace grupul de acţiune european al Republicii Moldova cât mai repede pentru a accelera aceeaşi agendă de integrare a Republicii Moldova în UE. Cerem premierului României să ia toate măsurile pentru operaţionalizarea gazoductului Iaşi-Ungheni. Este vorba despre acelaşi gazoduct pe care domnul Ponta l-a inaugurat în vara anului trecut în prezenţa unor ţevi care veneau de nicăieri şi duceau niciunde. Ţevi care au fost ridicate după plecarea domnului Ponta. Cerem o acţiune mai clară a Guvernului României în chestiunea vecinătăţii estice, în chestiunea Ucrainei cu privire la sprijinul pe care suntem gata să-l dăm Republicii Moldova", a precizat Predoiu.

Premierul Victor Ponta a declarat, joi, că România transmite aliaţilor din SUA şi NATO mesajul că este un aliat pe care toţi se pot baza, pentru că, la nevoie, găsesc în ţara noastră militari bine pregătiţi şi o clasă politică ce susţine "fără şovăială" deciziile luate la nivel transatlantic.

Ponta a declarat, joi, referitor la o eventuală unificare a Transnistriei cu Rusia, că ţara noastră va avea "o poziţie perfect coordonată cu a Guvernului de la Chişinău", adăugând că pentru România "cel mai important e modul în care sprijină Moldova, să nu fie prinsă în conflicte".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici