În România sunt reglementate doar testele PCR. Capacitatea de testare ar putea creşte, însă, dacă am folosi şi testele de anticorpi

  • Testele de depistare a anticorpilor îţi spun dacă ai fost infectat
  • În România se fac 30.000 de teste pe zi
  • În România sunt reglementate doar testele PCR
  • RomLab poate produce până la 100.000 de teste de anticorpi pe zi
7885 afișări
Imaginea articolului În România sunt reglementate doar testele PCR. Capacitatea de testare ar putea creşte, însă, dacă am folosi şi testele de anticorpi

FOTO: Profimedia

În România sunt peste 180.000 de cazuri şi se fac zilnic în jur de 30.000 de teste. Ar putea testarea să ţină în frâu pandemia? Nu doar testarea celor simptomatici, ci testarea tuturor contacţilor direcţi. Ceea ce înseamnă mai multe teste.

Însă, în România, sunt reglementate doar testele PCR. Compania RomLab ar putea produce zeci de mii de teste de depistare a anticorpilor pentru COVID-19. În plus, acestea îţi spun şi dacă ai virusul, dar şi dacă ai anticorpi, în cazul în care ai fost asimptomatic. Aşa poţi fi un potenţial donator de plasmă.

„Am luat legătura cu câteva spitale mai mici, unde am şi furnizat (teste - n.r.). Producem la momentul de faţă 50.000 de teste pe zi. În cazul în care ar fi necesar şi sunt cereri, putem să ridicăm producţia la 100.000 de teste pe zi”, spune Ioana Sima, director general RomLab.

„În momentul de faţă, testarea este una dintre principalele arme pe care le avem în lupta cu pandemia, dar testarea trebuie făcută într-un mod ştiinţific. Trebuie să testăm în locurile în care există cea mai mare posibilitate de infectare. Eu cred că trebuie făcute atâtea teste câte sunt necesare. Deci în momentul în care cineva este contact al unui om care este infectat, el trebuie cu siguranţă testat. Deci trebuie toţi contacţii testaţi. Deocamdată, în România şi în Europa suntem tributari testelor de tip PCR. Marele dezavantaj este că nu ştim dacă virusul este activ sau inactiv prin aceste teste PCR, dar este cam singurul lucru care ne stă la îndemână, în afara testelor antigenice”, spune Radu Ciornei, doctor în imunologie, microbiologie şi genetică moleculară. În loc de teste PCR, „putem folosi teste de tip IGM. Dacă există şi imunoglobuline de tip M şi imunoglobuline de tip G, atunci ştim sigur că pacientul a trecut prin boală”, adaugă el.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici