Video Jurnal de Pandemie: Prof. Dr. Olga Simionescu: Partea cea mai grea este la dezbrăcarea echipamentului

  • Prof. Dr Olga Simionescu îţi arată cum se echipează cadrele medicale pentru a trata pacienţii cu Covid 19
  • Expertul îţi spune că protecţia ochilor este esenţială şi că este nevoie de două persoane pentru îmbrăcarea/dezbrăcarea echipamentului
  • Fiecare pas trebuie respectat cu sfinţenie, pentru că, la dezbrăcarea echipamentului medicii se pot contamina
4002 afișări

Prof Dr. Olga Simionescu, şeful Secţiei Dermatologie I a Spitalulului Clinic Colentina din Capitală îţi spune că o echipă de medici de la Institutul Matei Balş a arătat personalului de pe secţie cum se îmbracă şi se dezbracă echipamentele speciale de protecţie. 

"Minunata Catrinel a venit din naveta lor spaţială - Matei Balş în galaxia noastră şi ne-a instruit, pe noi cei din Clinica I Derma, oameni inimoşi şi cu oarece aplecare medicală, cum să ne echipăm cu costum de protecţie. Doctorul Catrinel Ciucă este un medic specialist de boli infecţioase pe care-l cunosc foarte bine, fiindcă eu şi şeful ei, doctorul Cătălin Apostolesu - (comandant de navă a lor) sunt unii dintre eroii mei. V-am  mai povestit că am avut contact cu  minţile lor luminate la patul pacientului. Devotaţi pacientului, cu simţ clinic rafinat, updataţi şi de o modestie extremă, caracteristic valorilor", povesteşte Dr. Olga Simionescu. 

Expertul îţi detaliază experienţa pe care a trăit-o astăzi. 

"Nu am avut un combinezon - standard sau cel cu botoşi ataşaţi, şi nici masă FP2 ca în clipul navetei lor spaţiale ( aşteptăm ca echipamentele să vină în Colentina), dar echipa mea inimoasă şi cu mine am înţele cum se fce, de ce protecţia ochilor este esenţial şi că avem nevoie de două peroane pentru îmbrăcare/dezbrăcare. 

Eu am pus prima pereche de mănuşi, apoi botoşii, apoi halatul de protecţie, ajutată de îmbrăcător - minunata Catrinel. Urmează masca, a doua pereche de mănuşi, capelina pentru păr, vizeta şi halatul numărul 2. Odată pusă casca, nu mai poate fi modificată şi se intră la pacient."

Prof. simionescu spune că un moment delicat al acestui întreg proces este dezbrăcarea echipamentului, pentru că medicii trebuie să fie atenţi să nu se contamineze. 

"Pericolul este la dezbrăcare, unde medicul se poate contamina şi unde este, de asemenea, nevoie de dezbrăcător. Aici începe partea grea şi se folosesc echipe de două persoane. Se începe cu locul cel mai contaminat, mănuşile numărul 2, urmează halatul de protecţie numărul 2, ( cu mişcări previzibile ca să nu contaminăm prin împrăştierea aerosolilor), apoi mănuşile numărul 1, halatul 1, capelina şi masca."

Prof. Olga Simionescu încheie jurnalul de pandemie într-o notă optimistă. Solidaritate şi nu teamă. Asta a citit în ochii "instructorilor" de astăzi. 

"Cei din galaxia noastră eram atenţi şi cuminţi, mă uitam la oamenii care muncesc din greu, zi de zi, cu studenţii şi cu bolnavii şi găseam în ochii lor solidaritate şi nu teama pentru ce poate urma.   " 

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici