Simptomele COVID-19 variază în funcţie de sex şi vârstă. Cele mai frecvente semne ale infecţiei cu coronavirus

  • Un studiu publicat la finalul lunii aprilie arată că boala COVID-19 afectează în mod diferit femeile şi bărbaţii
  • Un alt factor demn de luat în seamă este vârsta pacienţilor infectaţi cu virusul
  • Care sunt cele mai frecvente simptome raportate de participanţii la studiu
6723 afișări
Imaginea articolului Simptomele COVID-19 variază în funcţie de sex şi vârstă. Cele mai frecvente semne ale infecţiei cu coronavirus

Sursa FOTO: Profimedia

Durerea de cap şi pierderea mirosului sunt cele mai frecvente simptome ale Covid-19, identificate la pacienţii europeni cu forme uşoare sau moderate ale bolii. Potrivit unui studiu citat de Huffington Post, bărbaţii sunt mai afectaţi de tuse şi febră decât femeile. În schimb, acestea manifestă pe lângă febră şi oboseală, pierderea poftei de mâncare sau a mirosului.

Un alt factor demn de luat în seamă este vârsta. Cercetările indică faptul că la tineri apar mai des tulburări ORL, în timp ce pacienţii mai vârstnici prezintă de multe ori febră, oboseală şi pierderea poftei de mâncare.

Studiul realizat pe 1.400 de pacienţi bolnavi de coronavirus susţine că 7 din 10 pacienţi au dureri de cap şi îşi pierd simţul mirosului. Celelalte simptome care apar cu frecvenţă crescută sunt nasul înfundat (67,8%), tusea (63,2%) şi oboseala (63,3%), urmate de dureri musculare (62,5%), curgerea nasului (60,1%) şi pierderea gustului (54,2%). Surprinzător, febra a fost semnalată la mai puţin de jumătate dintre pacienţi (45,4%).

Acest prim sondaj epidemiologic asupra pacienţilor europeni cu forme non-severe de coronavirus a fost lansat de Federaţia Internaţională a Societăţilor ORL (IFOS), pentru a evalua frecvenţa simptomelor COVID-19.

Rezultatele preliminare publicate la începutul lunii aprilie indică frecvenţa acestor simptome în cinci ţări europene (Franţa, Belgia, Italia, Spania şi Elveţia) si confirmă faptul că pierderea mirosului este „un simptom specific” COVID-19, şi nu un simplu blocaj nazal.

„Capacitatea virusului SARS-CoV-2 de a invada zona oculară şi, prin urmare, sistemul nervos central, este probabil un indiciu care poate explica anosmia (n.r. pierderea simţului olfactiv)”, subliniază Spitalul Foch. Anosmia şi ageusia (n.r. pierderea gustului) au fost puţin descrise în studiile efectuate asupra pacienţilor chinezi, care au raportat mai ales febră, tuse şi dificultăţi respiratorii.

Studiul IFOS explică această diferenţă prin faptul că cercetările chineze s-au concentrat pe pacienţii spitalizaţi cu forme severe ale infecţiei. De asemenea, experţii emit o ipoteză potrivit căreia mutaţiile genetice succesive ale noului coronavirus ar putea fi cauza diferitelor forme de manifestare.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici