Studiu: Între 10 şi 12 milioane de români au trecut prin COVID-19 ori s-au vaccinat

  • Gradul de imunitate colectivă în oraşe depăşeşte 60% din populaţie, arată un studiu MedLife.
  • Luat în calcul şi mediul rural, numărul celor care fie au trecut prin boală, fie s-au vaccinat ajunge la 10-12 milioane.
  • Datele despre rata de imunizare colectivă sunt optimiste, dar valul 4 e inevitabil.
4071 afișări
Imaginea articolului Studiu: Între 10 şi 12 milioane de români au trecut prin COVID-19 ori s-au vaccinat

Studiu: Între 10 şi 12 milioane de români au trecut prin COVID-19 sau s-au vaccinat

MedLife a desfăşurat un nou studiu pentru a evalua gradul de imunizare dobândită natural sau în urma vaccinării, în România, la nivel urban.

Cercetarea s-a desfăşurat pe un eşantion reprezentantiv de 943 de persoane, rezidente în oraşe cu particularităţi diferite în ceea ce priveşte rata de vaccinare şi rata de infectare: Bucureşti, Cluj, Constanţa, Timişoara, respectiv Giurgiu, Suceava şi Piatra Neamţ.

În vederea determinării titrului de anticorpi împotriva COVID-19 au fost efectuate pe sistemele analitice Abbott teste serologice IgG anti-Spike RBD (fragment de proteină) care măsoară cantitativ nivelul anticorpilor şi IgG anti-Nucleocapsita (calitativ) care confirmă sau infirmă prezenţa anticorpilor.

„Datele arată că nivelul de imunitate colectivă numai la nivel urban este de peste 60%, respectiv 6-7 milioane de persoane, ceea ce indică o evoluţie majoră a ratei de imunizare, având în vedere că în luna mai a anului trecut noi, MedLife, anunţam, în premieră, că imunitatea populaţiei din România la COVID-19 este sub 2%. Mai mult, dacă extrapolăm datele şi luăm în calcul şi mediul rural, probabil, discutăm despre 10-12 milioane de români care au trecut prin boală, ori s-au vaccinat. Cu toate acestea, nu este nici pe departe momentul să ne relaxăm. Studiile referitoare la tulpina Delta arată, fără echivoc, că imunitatea naturală, cea obţinută prin trecerea prin boală, nu este eficientă în faţa noii tulpini Delta. Valul 4 este mai aproape decât se credea iniţial, probabil că în cel mult o lună vom ajunge să avem, din nou, mii de cazuri pe zi din cauza acestei tulpini mult mai infecţioase. Soluţia e una singură: vaccinarea. Dacă nivelul ridicat de imunizare naturală ar fi fost însoţit de o rată la fel de mare a imunităţii prin vaccinare, probabil România ar fi stat foarte bine în Europa”, spune Mihai Marcu, preşedinte şi CEO MedLife Group.

Studiul arată că de trei ori mai multe persoane din mediul urban mare au fost infectate cu virusul SARS-CoV-2, comparativ cu raportările oficiale care reflectă doar universul de indivizi care au trecut prin boală şi şi-au făcut testul PCR în vederea confirmării diagnosticului.

Astfel, conform testelor serologice, 34% din populaţia investigată din oraşele mari a fost expusă la infecţia COVID-19 de la declanşarea pandemiei şi până în prezent. Dintre aceştia, cel mai probabil mai mult de jumătate au fost asimptomatici. Mai mult, acelaşi studiu arată că 50% din populaţia mediului urban mic a trecut prin boală, de până la nouă ori mai mult faţă de raportările oficiale.

Cu toate acestea, situaţia rămâne îngrijorătoare în România, dat fiind faptul că persoanele care au trecut prin boală şi nu s-au vaccinat au şanse foarte mari de a se reinfecta cu noile tulpini ale coronavirusului aflate acum în circulaţie. De asemenea, spre deosebire de ţările din vestul Europei, populaţia de peste 60 de ani, cea mai expusă unor evoluţii severe a bolii, incluzând spitalizare şi chiar deces, a ales într-o proporţie mult mai mică să se vaccineze.

Deşi datele referitoare la rata de imunizare colectivă sunt optimiste, echipa de cercetare MedLife avertizează că valul 4 al pandemiei este inevitabil şi că efectele acestuia asupra sistemului de sănătate şi asupra economiei vor fi devastatoare, dacă ritmul de vaccinare nu creşte rapid în următoarea perioadă.

Acest lucru se explică prin faptul că mai puţin de 10% din cei care au intrat în contact cu virusul, dar nu s-au vaccinat, prezintă un titru de anticorpi neutralizanţi. În schimb, medicii MedLife subliniază că efectul cumulat al vaccinării şi al antecedentelor COVID-19 este foarte puternic, 84% dintre cei care au trecut şi prin boală şi s-au şi vaccinat având un titru de anticorpi neutralizanţi, inclusiv împotriva tulpinii Delta.

„Rata ridicată de imunitate colectivă la nivel urban ar putea să ne dea impresia că situaţia este sub control, însă, din păcate, suntem încă departe de a pune punct acestei pandemii. Ştim deja în cazul asimptomaticilor sau al persoanelor cu forme uşoare de boală, proporţia celor care fie nu au dezvoltat deloc anticorpi în urma contactului cu virusul, fie au dezvoltat un titru scăzut de anticorpi, este mai mare în comparaţie cu cei care au avut forme severe de boală. Aşadar, există o variabilitate a răspunsului imun faţă de infecţia virală, cu atât mai mult faţă de noile tulpini, cum este tulpina Delta, care prinde avânt şi în ţara noastră şi cel mai probabil, va deveni dominantă în perioada următoare. De aceea, în acest moment, vaccinarea este singura modalitate de a ne proteja în faţa acestui virus, iar dacă nu creştem ritmul de vaccinare, cel mai probabil, din toamnă spitalele vor începe să simtă efectele generate de acest val 4 al pandemiei “, a declarat Dumitru Jardan, biolog în cadrul diviziei de cercetare a Grupului MedLife.

Dovadă a faptului că vaccinarea funcţionează este chiar Capitala, care se pare că are una dintre cele mai mari rate de imunizare. Din datele analizate reiese că aproape 70% din totalul bucureştenilor au căpătat imunitate naturală sau prin vaccinare la COVID-19, acest lucru fiind corelat cu rata ridicată de vaccinare înregistrată în Bucureşti.

„Procesăm în continuare datele studiului, urmând să revenim la începutul săptămânii viitoare cu informaţii noi referitoare la evoluţia pandemiei. Avem în continuare multe date pe care este nevoie să le analizăm riguros. De exemplu, rezultatele preliminare arată că doar 30% din cei care au trecut printr-o formă severă a bolii au decis să se vaccineze. O altă informaţie este legată de faptul că judeţele care au testat şi raportat foarte puţine cazuri de îmbolnăvire, în realitate au avut foarte multe persoane care au trecut prin boală, cel mai probabil fără să ştie. În plus, în funcţie de profilul sociologic al audienţei cercetate, vârstă, sex & zonă geografică vom putea înainta către autorităţilor măsuri concrete pentru a creşte rata de vaccinare, targetat”, a adăugat Mihai Marcu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici