Ţara care a interzis cuvântul coronavirus. Cetăţenii riscă închisoarea dacă poartă măşti în public

Guvernul din Turkmenistan a decis să interzică de tot cuvântul coronavirus în încercarea de a suprima orice informaţie despre pandemia care face ravagii pe glob.

11628 afișări
Imaginea articolului Ţara care a interzis cuvântul coronavirus. Cetăţenii riscă închisoarea dacă poartă măşti în public

Ţara care a interzis cuvântul coronavirus. Cetăţenii riscă închisoarea dacă poartă măşti în public

Reporteri Fără Frontiere scrie că media controlată de stat nu mai are voie să scrie cuvântul coronavirus şi despre acest subiect, iar toate broşurile de sănătate din şcoli sau de la locuri de muncă au fost modificate fără ca pericolul reprezentat de epidemia globală a noului coronavirus să apară în ele.

Informaţia a fost publicată de site-ul Turkmenistan Chronicle, una din puţinele surse independente de ştiri, publicaţie al cărei site este blocat de la accesare pe teritorul ţării.

Astfel, oamenii din Turkmenistan care poartă măşti şi vorbesc despre coronavirus în locurile publice riscă să fie arestaţi de poliţia îmbrăcată în haine civile, potrivit Radio Europa Liberă.

"Autorităţile din Turkmenistan şi-au confirmat reputaţia prin adoptarea unor măsuri extreme pentru eradicarea informaţiilor despre coronavirus. Dar negarea informaţiei nu doar că pune în pericol cetăţenii cu grad de risc, dar şi întăreşte regimul autoritar impus de preşedintele Gurbanguly Berdymukhammedov. Cerem comunităţii internaţionale să reacţioneze şi să-i ceară socoteală pentru înălcarea drepturilor omului", e mesjul transmis de Jeanne Cavelier, şefa Radio Europa Liberă pentru Europa de Est şi Asia centrală.

Cetăţenii din Turkmenistan au acces doar la informaţii manipulate despre coronavirus, iar oficial nu există cazuri de persoane infectate în toată ţara, asta în condiţiile în care unul dintre vecini este Iran, între primele ţări grav afecte după China.

Preşedintele din Turkmenistan, cunoscut ca "Părintele protector", a ordonat pe 13 martie ca toate spaţiile publice să fie dezinfectate cu o plantă tradiţională numita harmala, ca măsură de prevenţie.

Turkmenistan e una din cele mai închise ţări din lume, guvernul controlează media şi îi persecută pe cei care colaborează clandestin cu presa străină. Internetul este greu accesibil, de obicei doar în cafenele în schimbul actelor de identificare, dar şi foarte cenzurat.

Cu o populaţie de 5,6 milioane de oameni, Turkmenistan e una din cele mai mici ţări din Asia. Ea şi-a câştigat independenţa în 1991 dupa destrămarea Uniunii Sovietice, iar din 2007 este condusă de  Gurbanguly Berdimuhamedow. Potrivit  Human Rights Watch, Turkmenistan este "una din cele mai reprimate ţări din lume. Ţara este practic închisă pentru control independent, media şi libertăţile religioase sunt supuse unor restricţii draconice, iar activiştii şi apărătorii drepturilor omului simt constant represaliile guvernului".

Turkmenistan e una dintre cele 21 de ţări care nu au raportat până acum cazuri de coronavirus.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici