Un an de pandemie COVID-19. Studiu: Ce efecte a avut ultimul an asupra corpului nostru

  • Ultimul an a reprezentat o provocare pentru toată lumea, din cauza schimbărilor impuse în rutina zilnică, dar şi a stresului.
  • Din aceste motive, dincolo de infecţia cu SARS-CoV-2, corpul a avut de suferit.
  • Cei de la NBC au realizat o analiză şi au prezentat cele mai importante schimbări pe care participanţii la studiu le-au sesizat în urma unui an de pandemie.
3433 afișări
Imaginea articolului Un an de pandemie COVID-19. Studiu: Ce efecte a avut ultimul an asupra corpului nostru

Ultimul an a reprezentat o provocare pentru toată lumea. Rutinele zilnice s-au schimbat radical şi efectele lor încep să se vadă şi la nivelul corpului. Cei de la NBC News au realizat o analiză în care au prezentat cele mai întâlnite efecte ale pandemiei, o analiză dincolo de infectarea cu virusul.

”Pandemia a avut un impact semnificativ asupra sănătăţii, chiar şi în afara virusului SARS-CoV-2”, spune doctorul Ada Stewart, medic de familie în Columbia, South Carolina. ”Din postura mea, de medic de familie, am putut să observ schimbările”.

La nivelul creierului

Pandemia a avut consecinţe serioase pentru majoritatea, din cauza grijilor şi a stresului. Foarte mulţi dintre americanii participanţi la studiu au acuzat insomnii şi depresie.

Conform datelor unui studiu realizat de Asociaţia Americană de Psihologie, lansat pe 11 martie 2021, aproape un sfert din adulţi au declarat că au început să consume mai mult alcool decât înainte pentru a putea face faţă anxietăţii.

În total, peste 43% din respondenţi au spus că s-au confruntat cu anxietate, atacuri de panică şi emoţii negative. ”Suntem creaturi sociale. Conexiunile cu ceilalţi sunt antidepresivele noastre”, spune doctorul Ken Duckworth, profesor universitar la Harvard University Medical School.

Până când vom putea din nou să petrecem timp împreună fără distanţare socială, doctorul Duckworth îi încurajază pe toţi să rămână conectaţi cu cei dragi, chiar şi virtual.

Păr, unghii şi ten

Foarte mulţi participanţi la studiu au raportat şi probleme ale tenului, părului şi unghiilor. O problemă des întâlnită a devenit aşa numita ”acnee de mască”, care apare din cauza purtării prelungite a măştii de protecţie.

Medicii dermatologi recomandă cremele hidratante înainte şi după purtarea măştii şi evitarea machiajului, care poate bloca porii şi dezvolta coşuri.

Căderea părului şi degradarea unghiilor sunt şi ele efecte ale pandemiei, care apar din cauza stresului şi a carenţelor de vitamine.

Dinţi

Aproximativ 70% dintre medicii stomatologi participanţi la studiu, dintr-un total de 2.300, au spus că au observat la pacienţii lor probleme cu dantura.

Unii au dezvoltat probleme din cauză că nu s-au mai îngrijit ca înainte şi nu au mers la controlul stomatologic de rutină. Alţii, din cauza stresului, au început să observe că dinţii au devenit mai fragili decât deobicei şi se confruntă cu dureri la nivelul maxilarului.

Spate şi gât

Pandemia a impus, în primul rând, sistemul ”work from home”. Cei mai mulţi au început să lucreze de acasă dar nu au mai respectat obiceiul statului la birou. Din această cauză, au început să lucreze în poziţii nesănătoase şi nefireşti, din pat sau de pe canapea. Astfel, muşchii de susţinere lombari au fost afectaţi şi au început să dezvolte dureri de spate şi de gât.

Inimă

Doctorul Ada Stewart a observat tot mai multe probleme la pacienţii bolnavi de inimă. Cei mai mulţi dintre ei nu au continuat să respecte o dietă echilibrată şi nici nu au practicat exerciţii fizice regulate. Din această cauză, tensiunea şi nivelurile colesterolului au crescut foarte mult.

”Odată cu pandemia, şi eu şi colegii mei am început să observăm că mulţi dintre pacienţi amână consultaţiile periodice şi nu îşi mai ţin sub supraveghere bolile cardiovasculare sau, şi mai grav, diabetul”, povesteşte medicul Ada Stewart.

Muşchi şi greutate

Majoritatea activităţilor acum se desfăşoară în casă, motiv pentru care activităţile fizice au scăzut. Muşchii au început să se atrofieze şi condiţia fizică s-a deteriorat. Odată cu pierderea masei musculare, încep să apară şi repercusiunile, precum creşterea în greutate.

Specialiştii recomandă tuturor să continue să practice sportul acasă, în fiecare zi.
Şase din zece americani au recunoscut că greutatea lor s-a modificat în decursul ultimului an. Dintre aceştia, un sfert erau deja obezi.

Picioare

Pe de-o parte, femeile care înainte purtau tocuri au luat o pauză şi picioarele lor încep să se refacă. Însă, în cazul altora, faptul că petrec tot mai mult timp în casă şi merg desculţi poate să devină o problemă în timp.

Mersul desculţ înseamnă că piciorul nu mai are susţinere şi în timp poate duce la tendinoză. Medicul Jane Andersen, medic specialist din North Carolina, atrage atenţia că diabeticii sunt mult mai predispuşi către astfel de complicaţii.

Pentru a evita astfel de probleme, medicul Andersen recomandă papucii sau o pereche de încălţăminte de casă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici