Vaccinul anti-COVID şi dilema rapelului: Valeriu Gheorghiţă susţine poziţia OMS. Ce crede coordonatorul campaniei de vaccinare despre certificatul verde

  • Colonelul Valeriu Gheorghiţă a vorbit la Marius Tucă Show despre vaccinarea cu AstraZeneca.
  • Valeriu Gheorghiţă susţine poziţia OMS de a nu folosi un vaccin cu tehnologie diferită la rapel.
  • Coordonatorul campaniei de vaccinare spune şi că certificatul verde nu este „paşaport COVID”.
1979 afișări
Imaginea articolului Vaccinul anti-COVID şi dilema rapelului: Valeriu Gheorghiţă susţine poziţia OMS. Ce crede coordonatorul campaniei de vaccinare despre certificatul verde

FOTO: Valeriu Gheorghiţă

Coordonatorul campaniei de vaccinare din România susţine varianta OMS de a nu folosi un vaccin pe bază de tehnologie diferită pentru administrarea dozei de rapel. Unele state au făcut deja acest lucru în cazul persoanelor vaccinate la prima doză cu serul anti-COVID de la AstraZeneca.
 
Rapelul se va administra cu un vaccin pe bază de ARN mesager, nu cu adenovirus. Colonelul Valeriu Gheorghiţă a explicat la Marius Tucă Show, pe Aleph News, de ce s-au luat astfel de decizii.
 
Marius Tucă: „Am o prietenă foarte bună la Paris. S-a vaccinat cu AstraZeneca. În fiecare zi o doare câte ceva. Dar, între timp, s-a dat o lege în Franţa care spune că nu mai poate să facă rapelul tot cu AstraZeneca pentru că trebuie să aibă peste 55 de ani.”

Valeriu Gheorghiţă: „În Franţa s-a impus această limitare de vârstă şi în această situaţie este nevoie de alternativă. În Franţa s-a decis să se vaccineze cu un ser de la Pfizer sau Moderna.”

Valeriu Gheorghiţă a mai spus că OMS a declarat că administrarea unui alt ser la rapel nu este recomandată în acest moment pentru că nu există date relevante pentru situaţia combinării vaccinurilor care folosesc tehnologie diferită.
 
„Aţi văzut că OMS a venit şi a spus că nu se recomandă combinarea vaccinurilor cu tehnologie diferită”, precizează Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare.

Vaccinarea cu AstraZeneca în România

În România, vaccinarea cu AstraZeneca e privită de cetăţeni cu din ce în ce mai puţină încredere.

„Am observat această scădere a credibilităţii. Sunt circa 1000 de persoane care se vaccinează cu o doză, dar avem un procent ridicat pentru cei care vin să-şi facă doza de rapel”, a spus Valeriu Gheorghiţă.

Marius Tucă subliniază că oamenii care vin la rapelul cu AstraZeneca sunt cei care nu au avut efecte adverse.

Valeriu Gheorghiţă spune că numărul reacţiilor adverse în cazul celor care au făcut şi a doua doză de vaccin anti-COVID AstraZeneca este foarte mic.

„Acest lucru este conform cu datele pe care le cunoaştem din studii”, a adăugat coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID în România.

Valeriu Gheorghiţă, despre certificatul digital COVID-19

Cât despre certificatul digital de vaccinare, au început şi la noi demersurile pentru elaborarea acestuia. El ar trebui să fie gata la începutul lunii iunie. Coordonatorul campaniei de vaccinare a explicat ce va conţine acest document şi cum vor fi coletate informaţiile.
 
„Eu cred că va fi aprobat la nivel european un certificat verde care nu are rol de paşaport. Acest certificat verde conţine trei tipuri de informaţii legate de vaccinare, un rezultat negativ al unui test în ultimele 72 de ore sau istoric de trecere prin boală în ultimele 6 luni. Se consideră că aceea este perioada optimă”, explică Valeriu Gheorghiţă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici