5 iulie - Este sărbătorit Sfântul Atanasie Athonitul, constructorul de mânăstiri de pe Muntele Athos

438 afișări
Imaginea articolului 5 iulie - Este sărbătorit Sfântul Atanasie Athonitul, constructorul de mânăstiri de pe Muntele Athos

Wikipedia Commons, Public Domain

Atanasie s-a născut în Trebizond în 920, a studiat la Constantinopol şi a devenit faimos şi s-a mutat pe Muntele Athos în 958. 

El a ajutat la apărarea pustnicilor împotriva atacurilor sarazinilor. 

În 962 a construit Biserica Protaton din Karyes.

În anul următor, cu sprijinul prietenului său, împăratul Nicefor Phocas, a fost fondată mănăstirea Marii Lavre, cea mai mare şi mai proeminentă dintre cele douăzeci de mănăstiri existente astăzi.

S-a bucurat de protecţia împăraţilor bizantini în secolele următoare, iar bogăţia şi posesiunile sale au crescut considerabil.

S-a refugiat în Cipru la moartea protectorului său, până când noul împărat Ioan Tzimiskes i-a permis să construiască noi lăcaşuri mânăstireşti pe Munthele Athos.

Atanasie a murit în urma unui accident, după ce s-a prăbuşit cupola bisericii sale peste el, în anul 1003. 

Este sărbătorit ca sfânt în calendarul ortodox, anual, pe 5 iulie. 

Prima carte a Muntelui Athos, semnată în 972 de împăratul Ioan Tzimiskes , Atanasie Athonitul şi 46 de hegumenoi , este păstrată în prezent la Protaton din Karyes, şi este cunoscută sub numele de Tragos („capră”), deoarece a fost scrisă pe pergamente din piele de capră.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici