Academicianul Gheorghe Zarnea a murit

Medicul şi biologul Gheorghe Zarnea, membru titular al Academiei Române, a decedat sâmbătă, la vârsta de 91 de ani, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX de Academia Română.

577 afișări

Născut pe 22 septembrie 1920, academicianul Gheorghe Zarnea a absolvit Liceul "Aurel Vlaicu", după care a urmat Facultatea de Medicină din Bucureşti, obţinând, în 1945, titlul de doctor în medicină şi, în 1970, titlul de doctor docent.

După cursuri de specialitate în Franţa şi Danemarca, Gheorghe Zarnea a intrat în învăţământul superior, parcurgând toate treptele ierarhiei universitare, ajungând profesor şi profesor consultant. În comunitatea universitară, Gheorghe Zarnea este considerat drept întemeietorul învăţământului de microbiologie generală din facultăţile de biologie şi chimie, pe care l-a dezvoltat odată cu crearea unor discipline noi ca virologia, imunobiologie, bacteriologie medicală, ecologia microorganismelor, microbiologie industrială.

Activitatea didactică s-a completat armonios cu cea de cercetare ştiinţifică, legată în principal de biologia, imunologia şi epidemiologia rickettsiilor şi a rickettsiozelor. Pe baza a numeroase studii a fost posibilă extinderea bazei ştiinţifice de diagnostic prin realizarea unor produse biologice noi, standardizate. A coordonat studiile ştiinţifice clinice, microbiologice şi epidemiologice care au permis eradicarea acestui tip de infecţie din ţara noastră.

După anul 1970, Gheorghe Zarnea, împreună cu un grup de colaboratori, şi-a consacrat activitatea ştiinţifică exclusiv pe probleme de biologie şi aplicaţiile unor microorganisme utile pentru sol -biologia unor microorganisme producătoare de enzime cu importanţă biotehnologică, a microorganismelor producătoare de gaze combustibile (metan, hidrogen), inginerie genetică bacteriană ş.a.

Rezultatele acestor cercetări au fost publicate în peste 225 de lucrări, printre care se numără: "Tratat de microbiologie generală", "Revoluţia biologică", "Principii şi tehnici de imunologie", "Virusologie generală".

Între anii 1973-1985 a fost director al Institutului de Biologie al Academiei Române, după care a fost director onorific până în 1998.

Recunoaşterea valorii ştiinţifice a activităţii desfăşurate de Gheorghe Zarnea a fost atestată prin alegerea sa ca membru al Societăţii Franceze de Microbiologie şi a fost distins cu mai multe premii şi medalii, printre care se numără premiul "Emanoil Teodorescu" al Academiei Române şi Ordinul naţional "Steaua României" în grad de ofiţer.

În anul 1991, Gheorghe Zarnea a fost ales membru corespondent al Academiei Române şi patru ani mai târziu, în 1995, membru titular, an în care a devenit şi preşedinte şi preşedinte de onoare al Secţiei de Ştiinţe Biologice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici