Actriţa Cosmina Stratan, selectată în programul Shooting Stars al Festivalului de la Berlin 2014

Actriţa Cosmina Stratan a fost selectată în programul Shooting Stars, dedicat tinerelor talente europene, care se desfăşoară între 8 şi 10 februarie 2014, în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Berlin, informează site-ul evenimentului.

222 afișări
Imaginea articolului Actriţa Cosmina Stratan, selectată în programul Shooting Stars al Festivalului de la Berlin 2014

Actriţa Cosmina Stratan (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cosmina Stratan, laureată (ex aequo, cu Cristina Flutur) a premiului de interpretare la Festivalul de film de la Cannes 2012, pentru rolul din "După dealuri", de Cristian Mungiu, a fost selectată în programul care a lansat de-a lungul anilor carierele internaţionale ale unor nume precum Rachel Weisz, Daniel Craig, Moritz Bleibtreu, Carey Mulligan şi Mélanie Laurent.

Cosmina Stratan este unul dintre cei zece actori europeni selecţionaţi în programul Shooting Stars din 2014.

Cosmina Stratan devine astfel al şaselea actor român selectat în prestigiosul program, după Ada Condeescu (2013), Ana Ularu (2012) , Dragoş Bucur (2009), Anamaria Marinca (2008) şi Maria Popistaşu (2007).

Tot la ediţia de anul viitor a programului Shooting Stars a fost selectată actriţa de origine română Maria Victoria Drăguş, cunoscută pentru rolul din filmul "Panglica albă/ Das Weisse Band", în regia lui Michael Haneke, pentru care a fost premiată, de altfel, de Academia de film germană.

Tânăra actriţă germană Maria Victoria Drăguş, în vârstă de 17 ani, este de origine română, tatăl ei fiind originar din localitatea Pechea din judeţul Galaţi.

Ajuns la a 17-a ediţie, programul Shooting Stars este organizat de European Film Promotion (EFP), în colaborare cu organizaţiile membre ale sale, printre care se numără şi Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc (Romanian Film Promotion), şi este sprijinit de Programul MEDIA al Uniunii Europene.

Shooting Stars are ca scop promovarea pe plan internaţional a celor mai talentaţi tineri actori europeni, cărora le facilitează întâlnirea cu membri importanţi ai industriei cinematografice (actori consacraţi, regizori, producători de renume, directori de casting).

Alături de Cosmina Stratan şi Maria Drăguş, din programul Shooting Stars de anul viitor mai fac parte Danica Curcic (Danemarca), Miriam Karlkvist (Italia), Marwan Kenzari (Olanda), Jakob Oftebro (Norvegia), Mateusz Kościukiewicz (Polonia), Nikola Rakocevic (Serbia), Edda Magnason (Suedia), George MacKay (Marea Britanie).

Evenimentul se va încheia cu ceremonia de decernare a premiilor Shooting Stars.

Cei 10 tineri au fost selectaţi dintr-un număr de 24 de nominalizaţi, propuşi de organizaţiile membre ale EFP.

Juriul ediţiei din 2014 este format din actorul norvegian Anders Baasmo Christiansen, criticul de film Charles Gant (Marea Britanie), regizorul german Hermine Huntgeburth, directorul de casting croat Oriana Kunčić şi producătorul de film Jani Thiltges, din Luxemburg.

Cosmina Stratan s-a născut în 1984, la Iaşi, şi a studiat jurnalismul în oraşul natal - care este şi oraşul în care s-a născut Cristian Mungiu -, după care a studiat actoria la Bucureşti. A jucat în câteva scurtmetraje în timpul studenţiei şi a practicat jurnalismul înainte să debuteze în lungmetraj cu rolul din filmul "După dealuri", al lui Mungiu. În prezent, ea joacă în serialul HBO "Rămâi cu mine".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici