"Afacerea Tănase" şi expoziţia "Paris connu et inconnu" închid Sărbătorea Francofoniei la Lisabona

Documentarul "Afacerea Tănase. Leapşa pe murite", de Ionuţ Teianu, care va fi proiectat în prezenţa scriitorului Virgil Tănase, şi expoziţia "Paris connu et inconnu", de Carmen Lăzărescu, vor încheia Sărbătoarea Francofoniei din capitala Portugaliei, informează Institutul Cultural Român (ICR).

104 afișări
Imaginea articolului "Afacerea Tănase" şi expoziţia "Paris connu et inconnu" închid Sărbătorea Francofoniei la Lisabona

Ionuţ Teianu (Imagine: Theodor Pană / Mediafax Foto)

A devenit deja o tradiţie ca, în fiecare an, Sărbătoarea Francofoniei din capitala Portugaliei să se încheie cu un eveniment complex, cu semnificaţie deosebită, organizat de Institutul Cultural Român (ICR) din Lisabona.

Astfel, în 2014, pentru a onora prestigiul câştigat, ICR a invitat doi artişti români care s-au impus pe scena culturală din oraşul de adopţie, Parisul, prin originalitatea şi consistenţa operei lor.

Scriitorul Virgil Tănase va fi prezent la premiera lusitană a filmului "Afacerea Tănase. Leapşa pe murite", de Ionuţ Teianu. În documentar este repovestită, într-o viziune bazată pe informaţii apărute în ultimii ani, rocambolesca aventură al cărei erou a fost, fără voie, invitatul din acest an al ICR Lisabona.

La finalul proiecţiei de pe 22 martie, Virgil Tănase va susţine o conferinţă despre condiţia scriitorului exilat, despre provocările cărora trebuie să le facă faţă şi va răspunde întrebărilor adresate de public. Proiecţia va începe la orele 20.30 şi va fi precedată, începând cu ora 19.00, de vernisajul expoziţiei de fotografie "Paris connu et inconnu", semnată de Carmen Lăzărescu.

Selecţia de 54 de lucrări este o declaraţie de dragoste faţă de Oraşul Lumină, dar şi o meditaţie atentă, scormonitoare asupra ştiutelor-neştiutelor convergenţe spirituale româno-franceze. Originalitatea artistului, în această excursie provocatoare, se manifestă în capacitatea de a descoperi unghiuri surprinzătoare, revelatoare, prin care locurile comune ale urbanului parizian, de la Turnul Eiffel la Domul Invalizilor, devin sursă de evocare, ecouri ale unei lumi de dincolo de aparenţe şi, simultan, izvor de lirism. Expoziţia va fi deschisă până pe 6 aprilie.

"Afacerea Tănase. Leapşa pe murite", în regia lui Ionuţ Teianu şi cu un scenariu semnat de regizor şi de Liviu Tofan, este un film documentar care propune o reconstituire palpitantă a senzaţionalei afaceri de spionaj ce a ţinut prima pagină a presei franceze din vara anului 1982.

Personajele principale - dizidenţii Virgil Tănase şi Paul Goma, împreună cu spionul Matei Haiducu - participă la reconstituire prin mărturii actuale sau din epocă, susţinuţi de relatările unui fost director adjunct al serviciului francez de contrainformaţii. Scenariul documentarului are la bază cărţile "Leapşa pe murite", de Virgil Tănase, şi "A patra ipoteză", de Liviu Tofan.

Virgil Tănase este regizor şi profesor, romancier, dramaturg şi eseist de expresie română şi franceză, stabilit la Paris. Născut în 1945, la Galaţi, acesta este absolvent de filologie şi regie. Interzis în România anilor '70, debutează în 1976, la Paris, cu romanul "Portret de om cosind în peisaj marin" (Flammarion, 1976), care îl recomandă drept un scriitor important al curentului oniric. La Paris va obţine, sub îndrumarea lui Roland Barthes, un doctorat în sociologia şi semiologia artelor şi literelor cu o teză intitulată Semiologia regiei de teatru. Urmează alte romane şi eseuri publicate la Gallimard, Flammarion, Hachette şi Non Lieu, dar şi la edituri din Spania, Italia, Brazilia şi Japonia. După 1989, câteva din cărţile sale au fost publicate şi în România. A primit premiul pentru literatură al Uniunii Latine, premiul pentru dramaturgie al Academiei Române şi premiul pentru memorialistică al Muzeului Naţional al Literaturii Române. Membru în juriul premiului Jean Monnet pentru literatură europeană, Virgil Tănase este Ofiţer al Ordinului Artelor şi Literelor (Franţa) şi Cavaler al Ordinului "Serviciu Credincios" (România).

Ionuţ Teianu este un cineast român stabilit la Paris, autor al scenariului filmului "Despre oameni şi melci", regizat de Tudor Giurgiu, şi director de imagine al filmului "Piaţa Universităţii", de Stere Gulea (1991). A câştigat, cu "Afacerea Tănase. Leapşa pe murite", premiul special acordat documentarului românesc la Astra Film Festival (Sibiu, 2013). Acest din urmă film a fost prezentat şi la Festivalul de la Biarritz (2014), unde a cules aprecieri unanime.

Carmen Lăzărescu este un arhitect şi fotograf român stabilit la Paris în 1990. Începând cu 2003, i-au fost publicate numeroase fotografii în Chasseur d'Images, Réponses Photo şi Photofan. A deschis numeroase expoziţii personale, printre care "Epaves", în 2007, "L'art du hasard, Impressions - Soleil levant", în 2009, şi "Portraits nature", în 2011, la Galerie 3F din Paris, "Art du hasard" la Institutul de Arhitectură "Ion Mincu" din Bucureşti, în 2009, şi "Portraits Nature" la galeria Ohno din Tokio, în 2013.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici